selinoriza ala polita
clock icon
1:15'

Σελινόριζα με μικρά κρεμμυδάκια αλά πολίτα

Υλικά

  • 2- 3 σελινόριζες (1.200γρ.) καθαρισμένες και πλυμένες
  • 4 καρότα καθαρισμένα
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, τριμμένο
  • 4 κλαράκια σέλινο χοντροκομμένα
  • 30 κρεμμυδάκια μικρά (κοκκάρι), καλά καθαρισμένα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι

Tips

  • Συνήθως τις αγκινάρες μαγειρεύουμε αλα πολίτα, χωρίς αβγολέμονο ή ντομάτα δηλαδή, μόνο με λεμονάκι και μια απλή σαλτσούλα από το λάδι του φαγητού και το λεμόνι. Πολλοί τη δένουν με λίγο κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.

Μια εκδοχή της σελινόριζας σε μια συνταγή που δεν είναι μόνο για αγκινάρες…

Πρώτα ετοιμάζετε τα λαχανικά σας, τα καθαρίζετε και τα πλένετε καλά. Κόβετε τη σελινόριζα σε χοντρές φέτες και, μετά, κάθε φέτα την κόβετε στη μέση. Κόβετε τα καρότα σε ροδέλες.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε καλά. Σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Κατόπιν, ρίχνετε τα μικρά κρεμμυδάκια και τα φέρνετε 2-3 βόλτες.
Ρίχνετε το καρότο και τη σελινόριζα και τα ανακατεύετε καλά. Τέλος, ρίχνετε το σέλινο. Συμπληρώνετε νεράκι ίσα ίσα να σκεπαστούν τα υλικά, αλατίζετε και τα αφήνετε να πάρουν βράση. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί καλά για 45 λεπτά έως 1 ώρα μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά χωρίς να λιώσουν.
Λίγο πριν αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τον άνηθο και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε το φαγητό είτε ζεστό είτε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα ετοιμάζετε τα λαχανικά σας, τα καθαρίζετε και τα πλένετε καλά. Κόβετε τη σελινόριζα σε χοντρές φέτες και, μετά, κάθε φέτα την κόβετε στη μέση. Κόβετε τα καρότα σε ροδέλες.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε καλά. Σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Κατόπιν, ρίχνετε τα μικρά κρεμμυδάκια και τα φέρνετε 2-3 βόλτες.

Βήμα 3

Ρίχνετε το καρότο και τη σελινόριζα και τα ανακατεύετε καλά. Τέλος, ρίχνετε το σέλινο. Συμπληρώνετε νεράκι ίσα ίσα να σκεπαστούν τα υλικά, αλατίζετε και τα αφήνετε να πάρουν βράση. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί καλά για 45 λεπτά έως 1 ώρα μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά χωρίς να λιώσουν.

Βήμα 4

Λίγο πριν αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τον άνηθο και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε το φαγητό είτε ζεστό είτε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb