Το patty melt είναι ένα αμερικανικό σάντουιτς που αποτελείται από ένα μπιφτέκι (συνήθως λεπτό), λιωμένο ελβετικό τυρί, καραμελωμένα κρεμμύδια και δύο φέτες από ψωμί σίκαλης. Ψήνεται σε μαντεμένια πλάκα ή τηγάνι ώστε να γίνει τραγανό εξωτερικά και αφράτο εσωτερικά.
Υλικά
- Μερίδες: 5
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 10 φέτες ψωμί σίκαλης
- 10 φέτες τυρί τσένταρ
- 500 γρ. κρεμμύδια, σε μέτριες φέτες
- 1 κουτ. σούπας σόγια σος
- 3-4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
- μουστάρδα απαλή
- αγγουράκι τουρσί
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατίζουμε ελαφρώς και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν λίγη υγρασία.
Βήμα 2
Προσθέτουμε τη σόγια σος και το θυμάρι, κλείνουμε την κατσαρόλα με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Μαγειρεύουμε για 15' ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια. Αφαιρούμε τα κλωνάρια του θυμαριού.
Βήμα 3
Πλάθουμε τον κιμά σε 5 μπαλάκια, τα τοποθετούμε σε τηγάνι με 10 γρ. βούτυρο και τα πατάμε με σπάτουλα μέχρι να έχουν το μέγεθος της φέτας ψωμιού. Αλατίζουμε και ψήνουμε και από τις δύο πλευρές.
Βήμα 4
Τοποθετούμε από 2 φέτες τυρί πάνω σε κάθε μπιφτέκι και ψήνουμε για 3'-4' το γκριλ του φούρνου μέχρι να λιώσει το τυρί. Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με μουστάρδα, βάζουμε στην βάση φέτες αγγουράκι τουρσί, από πάνω τα μπιφτέκια, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και καλύπτουμε με την άλλη φέτα ψωμιού.
Βήμα 5
Κόβουμε στα 2 ή στα 4 και σερβίρουμε.
Φωτογραφίες - Food styling: Εύα Μονοχάρη