Αν και παραξηγημένο, αυτό το επιδόρπιο έχει εξαιρετική θερμιδική αξία και γεύση.
Υλικά
- 500γρ. σιτάρι (μουλιασμένο από την προηγούμενη μέρα)
- 50γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ψημένο στο φούρνο για 20 λεπτά στους 170°C)
- 40γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 7κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 50γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
- 50γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
- 50γρ. φουντούκια καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
- 4 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα με το χέρι
- 1 κουτ. σούπας φύλλα μαντζουράνας
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό (προαιρετικά)
- σπόρους από 1 ρόδι ώριμο
- 1½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- πέταλα από μικρά γαρίφαλα (προαιρετικά)
- ασημένια καραμελάκια (προαιρετικά)
Tips
- Προσοχή, τα κόλλυβα πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 2 μέρες.
- Πρώτα ρίχνετε το αλεύρι και τη φρυγανιά στα κόλλυβα για να πάρoυν την υγρασία και να μην λασπώσει η ζάχαρη.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε το μουλιασμένο σιτάρι να βράσει μέσα σε μπόλικο νερό με ½ κουτ. γλυκού αλάτι για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ανοίξει και να φουσκώσει. Σουρώνετε και το ξεπλένετε με μπόλικο κρύο νερό.Βήμα 2
Απλώνετε το σιτάρι πάνω σε πετσέτες, το σκεπάζετε με άλλες πετσέτες και το αφήνετε να στεγνώσει πολύ καλά για 3-4 ώρες.Βήμα 3
Βάζετε σε ένα μπολ το σιτάρι τη φρυγανιά, το αλεύρι και ανακατεύετε πολύ καλά. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε. Διατηρείτε τα κόλλυβα στο ψυγείο και σερβίρετε σε μικρά μπολ.Φωτογραφία - Food Styling: Σταύρος Πεχλιβανίδης - Ελένη Πεταλίδου (Majeriko)