Όπως κάνουν των… φρονίμων τα παιδιά, έτσι κι εσείς γεμίστε βαζάκια με πικάντικες σάλτσες που διατηρούνται στο ντουλάπι, για να τις έχετε έτοιμες κάθε στιγμή που θέλετε να νοστιμίσετε τα ψητά κρεατικά σας.
Για την κλασική σάλτσα BBQ: Σε μια κατσαρόλα βάζετε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το σκόρδο, τη ζάχαρη και το πιπέρι καγιέν και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Απομακρύνετε τη σάλτσα από τη φωτιά και την πολτοποιείτε. Την ξαναβάζετε στη φωτιά, ρίχνετε το ξίδι, το αλάτι και τα μπαχαρικά και ανακατεύετε μέχρι να πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 1 ώρα ακόμη, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Μεταφέρετε τη σάλτσα σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνετε με το καπάκι τους και τα βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα στον πάτο της οποίας έχετε απλώσει από πριν μια πετσέτα κουζίνας. Γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό ώστε να σκεπάζει τα βάζα κατά 2εκ. και βράζετε για 15 λεπτά. Αυτό γίνεται για να καταστραφούν οι μικροοργανισμοί και να διατηρηθεί καλύτερα η σάλτσα. Βγάζετε τα βάζα από την κατσαρόλα, αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και τα διατηρείτε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Μην ξεχάσετε να βάλετε ετικέτες με την ημερομηνία παρασκευής της σάλτσας…
Για τη σάλτσα BBQ με πράσινη πιπεριά: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και το σοτάρετε,ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τις πιπεριές μαζί με τις ντομάτες. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, το αλάτι, τον κόλιανδρο, το μπούκοβο και τα κρεμμύδια με το σκόρδο. Μεταφέρετε το μίγμα σε κατσαρόλα και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να πήξει ελαφρά.
Μεταφέρετε τη σάλτσα σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνετε με το καπάκι τους και τα βάζετε να αποστειρωθούν σε κατσαρόλα με νερό όπως παραπάνω.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για την κλασική σάλτσα BBQ: Σε μια κατσαρόλα βάζετε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το σκόρδο, τη ζάχαρη και το πιπέρι καγιέν και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Απομακρύνετε τη σάλτσα από τη φωτιά και την πολτοποιείτε. Την ξαναβάζετε στη φωτιά, ρίχνετε το ξίδι, το αλάτι και τα μπαχαρικά και ανακατεύετε μέχρι να πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 1 ώρα ακόμη, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Βήμα 2
Μεταφέρετε τη σάλτσα σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνετε με το καπάκι τους και τα βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα στον πάτο της οποίας έχετε απλώσει από πριν μια πετσέτα κουζίνας. Γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό ώστε να σκεπάζει τα βάζα κατά 2εκ. και βράζετε για 15 λεπτά. Αυτό γίνεται για να καταστραφούν οι μικροοργανισμοί και να διατηρηθεί καλύτερα η σάλτσα. Βγάζετε τα βάζα από την κατσαρόλα, αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και τα διατηρείτε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Μην ξεχάσετε να βάλετε ετικέτες με την ημερομηνία παρασκευής της σάλτσας…
Βήμα 3
Για τη σάλτσα BBQ με πράσινη πιπεριά: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και το σοτάρετε,ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τις πιπεριές μαζί με τις ντομάτες. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, το αλάτι, τον κόλιανδρο, το μπούκοβο και τα κρεμμύδια με το σκόρδο. Μεταφέρετε το μίγμα σε κατσαρόλα και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να πήξει ελαφρά.
Βήμα 4
Μεταφέρετε τη σάλτσα σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνετε με το καπάκι τους και τα βάζετε να αποστειρωθούν σε κατσαρόλα με νερό όπως παραπάνω.