lemonata-sou-me-krema-feta-k-salata-me-esperidoeidi-IMG_0212
clock icon
55'

Σαλάτα με ταλιατέλες καρότου, ρέβας και λεμονάτα σου

Υλικά

    Για τα σου

  • 120ml νερό
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 60γρ. αλεύρι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 κουτ. σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 100γρ. κασέρι τριμμένο
  • 2 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι καγιέν
  • Για την κρέμα φέτας

  • 300γρ. φέτα
  • 150ml κρέμα γάλακτος
  • ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • ξύσμα από ½ λεμόνι
  • ξύσμα από ½ λάιμ
  • πιπέρι
  • Για τη σαλάτα

  • 150γρ. ρόκα baby
  • 150γρ. φύλλα σπανάκι baby
  • φυλλαράκια μαϊντανού
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο σε λεπτές φέτες
  • 1 καρότο μεγάλο σε φλοίδες
  • 100γρ. ρέβα σε φλοίδες
  • Για τη σάλτσα

  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
  • 80ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Μπουκίτσες όλο αρώματα, πικάντικες από τη φέτα, διακριτικές από τα εσπεριδοειδή, συνοδεύονται τέλεια από τη δροσιστική σαλάτα. Δείτε και σε βίντεο πώς να φτιάξετε σου.

Για τα σου: Ζεσταίνετε το νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι καγιέν και το βούτυρο. Αφήνετε το βούτυρο να λιώσει, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει σαν ζύμη, που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Αδειάζετε το μίγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτετε το τυρί, το σχοινόπρασο, το ξύσμα λεμονιού και χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτοντας ένα ένα τα αβγά, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Αδειάζετε το μίγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και φτιάχνετε μικρές ροζέτες πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνετε στον φούρνο για 20-23 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Βγάζετε τα σου από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.
Για την κρέμα φέτας: Βάζετε σε ένα μπολ τη φέτα, την κρέμα γάλακτος, πιπέρι, τα ξύσματα εσπεριδοειδών και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού σπάτε τη φέτα και τα ανακατεύετε. Κρατάτε το μίγμα στην άκρη.
Βάζετε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ και ανακατεύετε απαλά. Κρατάτε τη σαλάτα στην άκρη. Βάζετε όλα τα υλικά της σάλτσας σε βαζάκι με καπάκι, κλείνετε και κουνάτε δυνατά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Συναρμολόγηση: Γεμίζετε τα σου με την κρέμα φέτας. Βάζετε λίγη σάλτσα στη σαλάτα και την ανακατεύετε απαλά. Απλώνετε τη σαλάτα σε μια πιατέλα, περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα, τοποθετείτε όμορφα από πάνω τα σου και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα σου: Ζεσταίνετε το νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι καγιέν και το βούτυρο. Αφήνετε το βούτυρο να λιώσει, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει σαν ζύμη, που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Αδειάζετε το μίγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτετε το τυρί, το σχοινόπρασο, το ξύσμα λεμονιού και χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτοντας ένα ένα τα αβγά, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Αδειάζετε το μίγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και φτιάχνετε μικρές ροζέτες πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνετε στον φούρνο για 20-23 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Βγάζετε τα σου από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.

Βήμα 3

Για την κρέμα φέτας: Βάζετε σε ένα μπολ τη φέτα, την κρέμα γάλακτος, πιπέρι, τα ξύσματα εσπεριδοειδών και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού σπάτε τη φέτα και τα ανακατεύετε. Κρατάτε το μίγμα στην άκρη.

Βήμα 4

Βάζετε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ και ανακατεύετε απαλά. Κρατάτε τη σαλάτα στην άκρη. Βάζετε όλα τα υλικά της σάλτσας σε βαζάκι με καπάκι, κλείνετε και κουνάτε δυνατά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Βήμα 5

Συναρμολόγηση: Γεμίζετε τα σου με την κρέμα φέτας. Βάζετε λίγη σάλτσα στη σαλάτα και την ανακατεύετε απαλά. Απλώνετε τη σαλάτα σε μια πιατέλα, περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα, τοποθετείτε όμορφα από πάνω τα σου και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή