Η ψητή μελιτζάνα -ιδιαίτερα όταν ψηθεί σε φωτιά από ξύλα- βγάζει το άρωμα του καπνιστού, που αρέσει πολύ σε όλους. Μπορούμε να τη συμπεριλάβουμε σε μια σαλάτα ντομάτας αρωματισμένη με θυμάρι, εκλεκτό ελαιόλαδο και -προσοχή- με λεμόνι αντί για ξίδι.
Υλικά
- 2 μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες
- 2 μεγάλες ντομάτες, ξεφλουδισμένες
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι τριμμένο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ή λιωμένο
- χυμό από ½ λεμόνι
- 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Με ένα πιρούνι τρυπάτε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία και τις ψήνετε στη σχάρα του φούρνου στους 200οC για 40-50 λεπτά περίπου, μέχρι η εξωτερική φλούδα να καεί και να μαυρίσει.
Βήμα 2
Τις βγάζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο και κρατώντας τες από το κοτσάνι αφαιρείτε τη φλούδα τους. Τέλος, κόβετε και το κοτσάνι και τις ακουμπάτε σε ένα σουρωτήρι να σουρώσουν όσο περισσότερο γίνεται.
Βήμα 3
Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνετε τις ντομάτες για 3-4 λεπτά και αμέσως μετά αφαιρείτε τη φλούδα τους με μεγάλη ευκολία. Κόβετε τις ντομάτες στη μέση, αφαιρείτε τα σπόρια και τις ψιλοκόβετε σε ένα μπολ. Ρίχνετε από πάνω τους το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μαϊντανό. Ανακατεύετε καλά τα υλικά. Ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και ανακατεύετε ξανά.
Βήμα 4
Παίρνετε το «ψαχνό» από τις ψημένες μελιτζάνες, το ψιλοκόβετε με ένα μαχαίρι, τα ανακατεύετε με το σκόρδο και το ρίχνετε σε μια σαλατιέρα. Αλατίζετε, περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι και πασπαλίζετε με το θυμάρι.
Βήμα 5
Παίρνετε το μίγμα με τη ντομάτα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μαϊντανό και το απλώνετε πάνω από τη μελιτζάνα. Φέρνετε τη σαλατιέρα στο τραπέζι και σερβίρετε στα πιάτα, παίρνοντας ταυτόχρονα μελιτζάνες και ντομάτες.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb