salata_agkinares
clock icon
1:15'

Σαλάτα με ψητές αγκινάρες, πατάτα οφτή και σάλτσα μαϊντανού

Υλικά

    Μερίδες: 6-8

    Για τη σαλάτα

  • 4 αγκινάρες άγριες
  • 2 λεμόνια, τον χυμό
  • 4 πατάτες μέτριες
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αφρίνα, μαύρο πιπέρι
  • Για σάλτσα μαϊντανού

  • 1 ματσάκι μαϊντανού
  • ½ ματσάκι μυρώνια
  • 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 40 ml χυμό λεμονιού
  • 20 ml μηλόξιδο
  • 10 ml μέλι ανθέων
  • 30 γρ. μουστάρδα πικάντικη

Μια πολύ ιδιαίτερη σαλάτα με αγκινάρες που ψήνονται στη σχάρα και αρωματίζονται από μια δροσερή σάλτσα μαϊντανού.

Σαλάτα: Καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα από τις αγκινάρες (τα οποία κρατάμε, αν θέλουμε, για τη σαλάτα) και κόβουμε τις αγκινάρες σε κυδωνάτα κομμάτια, περίπου στα 6 την καθεμία. Τις ρίχνουμε σε νερό μαζί με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

Ψήνουμε τις πατάτες στα κάρβουνα με τη φλούδα ολόκληρες μέσα στη στάχτη, τυλιγμένες σε λαδόκολλα και έπειτα τις αγκινάρες στη σχάρα για 6΄-7΄ προσέχοντας να μείνουν τραγανές.

Σάλτσα μαϊντανού: Σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια αραιή σάλτσα.

Κόβουμε τις πατάτες στα δύο και σερβίρουμε σε πιατέλα με τις αγκινάρες, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, περιχύνουμε με τη σάλτσα και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Σαλάτα: Καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα από τις αγκινάρες (τα οποία κρατάμε, αν θέλουμε, για τη σαλάτα) και κόβουμε τις αγκινάρες σε κυδωνάτα κομμάτια, περίπου στα 6 την καθεμία. Τις ρίχνουμε σε νερό μαζί με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

Βήμα 2

Ψήνουμε τις πατάτες στα κάρβουνα με τη φλούδα ολόκληρες μέσα στη στάχτη, τυλιγμένες σε λαδόκολλα και έπειτα τις αγκινάρες στη σχάρα για 6΄-7΄ προσέχοντας να μείνουν τραγανές.

Βήμα 3

Σάλτσα μαϊντανού: Σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια αραιή σάλτσα.

Βήμα 4

Κόβουμε τις πατάτες στα δύο και σερβίρουμε σε πιατέλα με τις αγκινάρες, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, περιχύνουμε με τη σάλτσα και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio LM