Μια σαλάτα με τα όλα της που αν δεν συνοδεύσει το γεύμα σας εύκολα μπορεί να γίνει από μόνη της ένα ελαφρύ μεσημεριανό.
Υλικά
- 1 σαλάτα σγουρή, πράσινη ή κόκκινη
- 1 ματσάκι ρόκα, χωρίς τα κοτσάνια
- 500γρ. καλαμαράκια
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- χυμό από 1/2 λάιμ
- 1 πιπεριά Φλωρίνης ψητή (από βάζο) στραγγισμένη, ψιλοκομμένη
- 3 κουτ. σούπας ελιές χωρίς κουκούτσι, σε ροδέλες
- 2 ντομάτες μέτριες, σε κύβους ή 10 ντοματίνια, στη μέση
- 1 αγγουράκι σε ροδέλες
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί ή λευκό βαλσαμικό
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σαλάτα
Για το dressing
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τα καλαμαράκια: Καθαρίζετε και πλένετε τα καλαμαράκια κάτω από τρεχούμενο νερό. Βγάζετε το δέρμα τους και τα ξεπλένετε. Κόβετε το σώμα τους σε ροδέλες και αφήνετε τα πλοκάμια ολόκληρα ή τα κόβετε στη μέση.Βήμα 2
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα καλαμαράκια για 5 λεπτά περίπου, ίσα να μαλακώσουν. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και αφήνετε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, τα ανακατεύετε με την ψιλοκομμένη, ψητή πιπεριά, το λάιμ και τις ελιές.Βήμα 3
Ετοιμάζετε τη σαλάτα: Πλένετε τα φύλλα της πράσινης ή κόκκινης σγουρής σαλάτας και της ρόκας, τα στεγνώνετε και στη συνέχεια τα κόβετε με τα χέρια σε χοντρά κομμάτια.Βήμα 4
Τα ανακατεύετε και τα απλώνετε σε σαλατιέρα ή πιατέλα. Ρίχνετε από πάνω τις ντομάτες ή τα ντοματίνια και τις ροδέλες του αγγουριού. Διακοσμείτε τη σαλάτα με τα καλαμαράκια, τις ψητές πιπεριές και τις ελιές.Βήμα 5
Ετοιμάζετε το dressing: Aναμιγνύετε σε μπλέντερ όλα τα υλικά του dressing και περιχύνετε τη σαλάτα με αυτό πριν τη σερβίρετε στο τραπέζι.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb