Αυτή η συνταγή με φακές είναι μια καλή αρχή για να καθιερώσετε τα όσπρια στις σαλάτες σας κάνοντάς τις ακόμα πιο θρεπτικές.
Υλικά
- 500γρ. φακές χοντρές
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 12 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
- 1 φινόκιο σε ροδέλες
- 1 πιπεριά πράσινη σε φέτες
- 1 πιπεριά κόκκινη σε φέτες
- 3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη
- αλάτι χοντρό
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
Για τα ψητά λαχανικά
Για τη βινεγκρέτ
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε τις φακές να βράσουν σε νερό μέχρι να μαγειρευτούν χωρίς να λιώσουν. Αλατίζετε προς το τέλος. Τις στραγγίζετε και τις ανακατεύετε με λίγο λάδι.Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Στρώνετε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και τοποθετείτε τα λαχανικά στη σειρά. Τα ραντίζετε με το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και τη ρίγανη και τα ψήνετε στον φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να μαραθούν.Βήμα 3
Σερβίρετε τις φακές σε πιατέλα βάζοντας από πάνω τα ψημένα λαχανικά και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, για να δώσετε χρώμα στο πιάτο σας.Βήμα 4
Σοτάρετε το σκόρδο ελαφρά σε ένα τηγανάκι και το χτυπάτε στο multi μαζί με τον πελτέ, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το ξίδι και ανάλογο αλατοπίπερο. Περιχύνετε τη σαλάτα με το dressing που ετοιμάσατε, πασπαλίζετε με μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή