Μια ωραία σαλάτα που άνετα στέκεται στο τραπέζι και ως ένα ελαφρύ γεύμα.
Υλικά
- 150γρ. φακές
- μαρούλι μέτρια κομμένο ή μίγμα πράσινων λαχανικών (baby σπανάκι, ρόκα κ.ά.)
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 7 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 δαφνόφυλλο
- θυμάρι φρέσκο ή ρίγανη
- 1 μικρό καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο + λίγο επιπλέον
- ½ πιπεριά πράσινη, σε κυβάκια
- 2 βραστά αβγά, μελάτα
- 5-6 ντοματίνια
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τις φακές με το δαφνόφυλλο, αλατίζοντας προς το τέλος. Προσοχή, δεν πρέπει να παραβράσετε τις φακές και ανοίξουν ούτε να τις αφήσετε άβραστες και σκληρές. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν σε ένα μπολ.
Βήμα 2
Σοτάρετε σε μία κουταλιά ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια μαζί με το κρεμμύδι και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε το μίγμα στο μπολ με τις φακές, προσθέτετε το καρότο και τον μαϊντανό.
Βήμα 3
Ανακατεύετε καλά μέσα σε ένα βαζάκι με καπάκι το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι και τη μουστάρδα να γίνει ομοιογενής σάλτσα, τη ρίχνετε κι αυτή στο μπολ με τις φακές και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε να ανακατευτούν τα αρώματα και να κρυώσουν οι φακές.
Βήμα 4
Κόβετε το απάκι σε κυβάκια και το σοτάρετε σκέτο σε αντικολλητικό τηγάνι.
Βήμα 5
Μέσα σε πιατέλα σερβιρίσματος κάνετε ένα στρώμα με τα πράσινα λαχανικά. Από πάνω σερβίρετε τις φακές, ντοματίνια κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα, το απάκι και τέλος με τα μελάτα αβγά κομμένα στη μέση και επιπλέον μαϊντανό. Ανακατεύετε στο τραπέζι. Ο κρόκος του αβγού που θα ανακατευτεί με τις φακές θα κάνει τη διαφορά…
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης, Food Styling: Αντωνία Κατή