Γευστική πράσινη σαλάτα με παντζάρια και αβγά που οφείλει τη νοστιμιά της στην αρωματική σάλτσα δυόσμου που τη συνοδεύει.
55'
Σαλάτα ανοιξιάτικη με παντζάρια, βραστά αβγά και σάλτσα δυόσμου
Υλικά
- 3 μέτρια παντζάρια, κατά προτίμηση βιολογικά
- 700γρ. σαλατικά ανάμικτα (σπανάκι, διάφορα μαρούλια, ρόκα, βαλεριάνα, τρυφερά ραδικάκια κ.ά.), καλά πλυμένα, στεγνά και χοντροκομμένα
- 2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα στη μέση και σε λεπτά μπαστουνάκια
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 4 σφιχτοβρασμένα αβγά, ξεφλουδισμένα, κομμένα στα 4
- αλάτι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο (ή άλλο λευκό ξίδι)
- 3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- φυλλαράκια από ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα δυόσμου
Tips
- Για να διατηρήσει ο φρέσκος δυόσμος το όμορφο χρώμα του χωρίς να μαυρίσει τον ψιλοκόβετε την τελευταία στιγμή πριν τον ρίξετε στο λαδόξιδο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τα παντζάρια σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα ξεφλουδίζετε και κόβετε τα μισά σε λεπτές φέτες και τα άλλα μισά σε λεπτά μπαστουνάκια.Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα σαλατικά και προσθέτετε τα παντζάρια (φέτες και μπαστουνάκια), τα καρότα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύετε με τα χέρια.Βήμα 3
Ετοιμάζετε τη σάλτσα δυόσμου: σε ένα μπολάκι βάζετε τη μουστάρδα, το ξίδι και το χυμό του πορτοκαλιού και τα χτυπάτε με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν. Προσθέτετε σταδιακά το ελαιόλαδο και χτυπάτε για 1-2 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια λεπτόρρευστη σάλτσα. Νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνετε το δυόσμο και ανακατεύετε.Βήμα 4
Προσθέτετε τα κομμένα αβγά στη σαλάτα, περιχύνετε με το λαδόξιδο δυόσμου και σερβίρετε.Φωτογραφία: Στέλιος Κρεββατόπουλος