Ένα σοκολατένιο κέικ που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιέννη από το σεφ Franz Sacher το 1832. Φτιάξτε το 1 μέρα πριν το σερβίρετε.
Υλικά
- 150γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 150γρ. βούτυρο μαλακωμένο
- 120γρ. ζάχαρη
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
- 5 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
- 90γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, κοπανισμένα
- 60γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο περασμένη από σουρωτήρι
- 200γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 200ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
Για την επικάλυψη
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι διαμέτρου 23εκ. και στρώνετε τον πάτο του με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, κομμένο στην ανάλογη διάσταση.
Βήμα 2
Για το κέικ: Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και μετά αφήνετε να κρυώσει λίγο. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το τριμμένο αμύγδαλο και τις βανίλιες.
Βήμα 3
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μίγμα, προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάτε για λίγο ακόμα. Σταδιακά προσθέτετε τους κρόκους των αβγών και, αφού ενσωματωθούν, προσθέτετε και το μίγμα του αλευριού με τα αμύγδαλα. Σταματάτε το μίξερ όταν πάρετε ένα μίγμα σχετικά σφιχτό.
Βήμα 4
Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτετε αρχικά το 1/3 της μαρέγκας στο μίγμα του κέικ και ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Προσθέτετε και την υπόλοιπη μαρέγκα και αδειάζετε το μίγμα στο ταψάκι. Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί ομοιόμορφα. Ξεφουρνίζετε και, αφού κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρετε και το αφήνετε να κρυώσει σε σχάρα. Το κόβετε οριζόντια στη μέση.
Βήμα 5
Ζεσταίνετε τη μαρμελάδα και αλείφετε το πρώτο κομμάτι, κολλάτε πάνω του το δεύτερο και αλείφετε το κέικ παντού με τη μαρμελάδα.
Βήμα 6
Βάζετε τα κομματάκια της σοκολάτας σε μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει βράση. Ανακατεύετε μετά από λίγο με σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτετε το μέλι. Αφήνετε να κρυώσει λίγο το γλάσο ώστε να μην είναι πολύ ρευστό και το ρίχνετε στο κέντρο του κέικ. Το απλώνετε καλύπτοντας όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ και αφήνετε να στεγνώσει. Αν θέλετε, λιώνετε σε μπεν μαρί λίγη σοκολάτα γάλακτος, τη βάζετε σε σακουλίτσα και γράφετε τη λέξη Sacher πάνω από την τούρτα. Όταν στεγνώσει είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή