Αυτό το χοιρινό ρολό ξεχωρίζει από όσα συνηθίζουμε να τρώμε στα Κυριακάτικα και γιορτινά μας τραπέζια, για την ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη γέμισή του.
Υλικά
- 2 ½ κιλά χοιρινό κόντρα, ανοιγμένο για ρολό
- 80 γρ. μουστάρδα ντιζόν
- 15 γρ. κουρκουμά
- 4 κλωνάρια δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- ρίγανη αποξηραμένη
- 6 μανιτάρια πορτομπέλο
- 100-120 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 70 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- ½ ματσάκι φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 70 ml λευκό ξηρό κρασί
- 400 γρ. κεφαλοτύρι
- ½ κιλό πατάτες Roseval (κοκκινόφλουδες)
- 1 κιλό γλυκοπατάτες
- χυμό από 3 μικρά πορτοκάλια
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 6-8
Διαδικασία
Βήμα 1
Μαρινάρουμε το χοιρινό από την ανοιγμένη μεριά με μείγμα από μουστάρδα, κουρκουμά, δεντρολίβανο, ξερή ρίγανη και αλατοπίπερο.
Βήμα 2
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια από το περίβλημα και τα εσωτερικά τριχίδια και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τα σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στο ελαιόλαδο και το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο θυμάρι, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Βήμα 3
Μόλις κρυώσουν ελαφρώς τα απλώνουμε πάνω στο χοιρινό. Προσθέτουμε και το κεφαλοτύρι κομμένο σε μπαστούνια πάχους 1-1½ εκ. Τυλίγουμε πολύ προσεκτικά, δένουμε με σπάγκο και μαρινάρουμε και εξωτερικά με αλατοπίπερο, θυμάρι και ρίγανη.
Βήμα 4
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους 3-4 εκ. τις γλυκοπατάτες και τις πατάτες. Τις μαρινάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, θυμάρι και δεντρολίβανο και τις απλώνουμε σε μια γάστρα. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και τοποθετούμε από πάνω τους το ρολό. Κλείνουμε με καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα.
Βήμα 5
Συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς καπάκι στους 180°C για ακόμη 30΄. Αφαιρούμε το ρολό και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄ προτού το κόψουμε. Σε περίπτωση που οι πατάτες δεν είναι ακόμη έτοιμες, τις ψήνουμε για άλλα 15΄-20΄.
Βήμα 6
Συνταγή: Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος - Styling: Elena Jeffrey - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M