Ο ουζομεζές είναι αξία σταθερή χειμώνα-καλοκαίρι και επειδή εμείς αγαπάμε τους καλούς μεζέδες (και εσάς) ετοιμάσαμε δύο μεζεδάκια πολύ σπέσιαλ! Δώστε βάση λοιπόν:
Υλικά
- 4 φύλλα κρούστας
- 3 πιπεριές πράσινες κέρατο
- 3 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 χωριάτικα λουκάνικα μακριά
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 3 μέτριες ντομάτες σφιχτές
- 1 κουτάκι μπίρα παγωμένη
- 250γρ. αλεύρι
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- δυόσμο ψιλοκομμένο
- μερικές ελιές
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ρολάκια με ψητές πιπεριές και χωριάτικο λουκάνικο
Τηγανητές ντομάτες σε κουρκούτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τα ρολάκια: Λαδώνετε ελαφρώς τις πιπεριές και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να μαυρίσουν από όλες τις πλευρές.Βήμα 2
Βγάζετε τις πιπεριές από το φούρνο, τις σκεπάζετε με ένα πιάτο ή καπάκι και τις αφήνετε να σταθούν για 10 λεπτά. Με προσοχή τις κόβετε κάθετα σε δύο κομμάτια. Αφαιρείτε την καμένη φλούδα και τους σπόρους έτσι ώστε να δημιουργηθούν ωραίες, καθαρές φέτες.Βήμα 3
Κόβετε τα λουκάνικα σε 6 κομμάτια το καθένα. Κόβετε τα φύλλα κρούστας σε τρεις λωρίδες το καθένα (από τη μακριά πλευρά τους). Αλείφετε το πρώτο κομμάτι φύλλου με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετείτε ένα φιλέτο πιπεριάς, πασπαλίζετε με λίγη πάπρικα και λίγο θυμάρι και βάζετε στο κέντρο της πιπεριάς ένα κομμάτι λουκάνικου. Διπλώνετε το φύλλο κρούστας σε ρολό και το τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο ταψάκι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.Βήμα 4
Λαδώνετε με ένα πινελάκι τα ρολάκια και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Σερβίρετε αμέσως.Βήμα 5
Για τις τηγανητές ντομάτες: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπέικιν και την πάπρικα. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη. Ρίχνετε λίγη λίγη την μπίρα και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένας λείος χυλός. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.Βήμα 6
Πλένετε και σκουπίζετε καλά τις ντομάτες. Τις κόβετε σε φέτες με πάχος 1εκ. Τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνετε εκεί μέχρι να κρυώσει ο χυλός.Βήμα 7
Βγάζετε το μπολ από το ψυγείο, προσθέτετε το αβγό και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί στο χυλό.Βήμα 8
Ρίχνετε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι και το αφήνετε να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Παίρνετε μία μία τις φέτες ντομάτας, τις βουτάτε στο χυλό και τις τηγανίζετε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα (2-3 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά). Τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Σερβίρετε τις ντομάτες ζεστές, πασπαλισμένες με λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο και ελιές.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη-Food Styling: Αντωνία Κατή