MIKRI-RODAKINA-SOTE
clock icon
30'

Ροδάκινα σοτέ με Amaretto και αρωματικό γιαούρτι

Υλικά

  • 6 μεγάλα ροδάκινα, σφικτά
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ λικέρ Amaretto
  • 6 μπισκοτάκια Amaretti, κοπανισμένα στο γουδί
  • Για το αρωματικό γιαούρτι

  • 600γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

Καραμελώνουμε τα ροδάκινα με ζάχαρη και amaretto και τα σερβίρουμε παρέα με δροσερό, αρωματικό γιαούρτι. Ένα ανάλαφρο επιδόρπιο που ταιριάζει πολύ στα καλοκαιρινά τραπέζια.

Καθαρίζετε τα ροδάκινα από το φλούδι τους, τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τον πυρήνα τους. Σε τηγάνι βάζετε το φρέσκο βούτυρο, το ζεσταίνετε καλά και σοτάρετε τα ροδάκινα και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά.
Τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα ροδάκινα και η σάλτσα τους. Σβήνετε με το λικέρ Amaretto, αφήνετε να πάρει βράση και αμέσως μετά βγάζετε τα ροδάκινα και τα ακουμπάτε σε πιατέλα.
Τα περιχύνετε με τη σάλτσα από το τηγάνι και τα πασπαλίζετε με τα κοπανισμένα μπισκοτάκια. Κατόπιν τα βάζετε στο ψυγείο να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ ρίχνετε το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη, ανακατεύετε καλά και βάζετε το μίγμα στο ψυγείο. Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, βάζετε το γιαούρτι σε μπολ και δίπλα τα ροδάκινα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα ροδάκινα από το φλούδι τους, τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τον πυρήνα τους. Σε τηγάνι βάζετε το φρέσκο βούτυρο, το ζεσταίνετε καλά και σοτάρετε τα ροδάκινα και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά.

Βήμα 2

Τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα ροδάκινα και η σάλτσα τους. Σβήνετε με το λικέρ Amaretto, αφήνετε να πάρει βράση και αμέσως μετά βγάζετε τα ροδάκινα και τα ακουμπάτε σε πιατέλα.

Βήμα 3

Τα περιχύνετε με τη σάλτσα από το τηγάνι και τα πασπαλίζετε με τα κοπανισμένα μπισκοτάκια. Κατόπιν τα βάζετε στο ψυγείο να κρυώσουν.

Βήμα 4

Σε ένα μπολ ρίχνετε το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη, ανακατεύετε καλά και βάζετε το μίγμα στο ψυγείο. Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, βάζετε το γιαούρτι σε μπολ και δίπλα τα ροδάκινα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb