Revithi-portokali-praso_221102_0246
clock icon
1:30'

Ρεβίθια με σύγκλινο

Υλικά

  • Μερίδες:4
  • 300 γρ. ρεβίθια, μουσκεμένα σε νερό για 12 ώρες
  • 100 γρ. σύγκλινο καπνιστό
  • 2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 καρότο κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας τοματοπολτό (περί τα 50 γρ.)
  • 100 ml. κόκκινο κρασί
  • 2 πορτοκάλια, τον χυμό
  • 2 + 1 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, τα 2 δεμένα σε μπουκέ γκαρνί
  • 5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, δεμένα σε μπουκέ γκαρνι
  • 2 φύλλα δάφνης, δεμένα σε μπουκε γκαρνί
  • 70 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Μια συνταγή που συνδυάζει τα αμυλώδη, γλυκά ρεβίθια με τη καπνιστή ένταση απ’ το σύγκλινο και ισορροπεί χάρη στη γλυκιά, φρέσκια οξύτητα του πορτοκαλιού. Εύκολη, νόστιμη και θρεπτική, είναι ιδανική για φθινοπωρινά ή χειμωνιάτικα γεύματα.

Ετοιμάζετε τα υλικά: Έχετε βάλει τα ρεβίθια να μουσκέψουν 12 ώρες πριν. Κόβετε το σύγκλινο σε μικρά κομμάτια. Κόβετε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και το καρότο. Φτιάχνετε το μπουκέ γκαρνί, δένοντας με σπάγκο τα τρία αρωματικά, δεντρολίβανο, θυμάρι και δάφνη. Στύβετε τα πορτοκάλια.

Βράζετε τα ρεβίθια: Σε κατσαρόλα σκεπασμένη, σιγοβράζετε για μια ώρα τα μουσκεμένα ρεβίθια με το νερό που μούσκεψαν (για να μη χάσετε γεύσεις) προσθέτοντας αλάτι, ένα κοτσάνι δεντρολίβανο και αν χρειαστεί, συμπληρώνετε σε νερό.

Σοτάρετε τα υπόλοιπα υλικά: Μετά από μισή ώρα που βάλατε τα ρεβίθια, σε παράλληλη δράση βάζετε μια άλλη κατσαρόλα σε άλλο μάτι σε υψηλή ένταση και ρίχνετε το ελαιόλαδο. Όταν πάρει θερμοκρασία, προσθέτετε το σύγκλινο να τσιγαριστεί και να βγάλει την ένταση του καπνιστού στο λάδι για 4 λεπτά. Χαμηλώνετε την ένταση και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, πράσο, κρεμμυδάκι και καρότο για να σοταριστούν επί 15’ να γλυκάνουν και μαζί τους ρίχνετε και το μπουκέ γκαρνί να αρχίσει να δίνει αρώματα στη σύνθεση.

Συνδέετε όλα τα υλικά και ολοκληρώνετε: Αφού τα ρεβίθια έχουν βράσει και τα λαχανικά με το σύγκλινο έχουν σοταριστεί, προσθέτετε στα λαχανικά τον τοματοπολτό, το κρασί, τα ρεβίθια χωρίς το νερό τους, τον χυμό απ’ τα ποσρτοκάλια, αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνετε με μισό λίτρο βρασμένου νερού, ανακατεύετε καλά και κλείνετε το καπάκι για 15 λεπτά και στη συνέχεια το ανοίγετε για να μειωθούν τα υγρά στο ελάχιστο κατά τα επόμενα 15’-20’ ή όσο πάρει. Επιδιώκετε να έχει μείνει απλά μια στοιχειώδης αραιή σάλτσα και όχι να είναι τα ρεβίθια μέσα σε νερό, όπως στη συνήθη ρεβιθάδα. Αφαιρείτε το μπουκέ γκαρνί φροντίζοντας να έχουν φύγει μέσα στο φαγητό τα περισσότερα φυλλαράκια από δεντρολίβανο.

Σερβίρισμα: Αφήνετε το φαγητό για 10’ να καταλαγιάσει η θερμοκρασία πριν το σερβίρετε. Είναι ιδανικό σαν πρώτο πιάτο στις ποσότητες της συνταγής, ή σαν κυρίως γεύμα, αυξάνοντας όμως τις ποσότητες σε 500 γρ. στα ρεβίθια και κατά 60% στα υπόλοιπα βασικά υλικά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα υλικά: Έχετε βάλει τα ρεβίθια να μουσκέψουν 12 ώρες πριν. Κόβετε το σύγκλινο σε μικρά κομμάτια. Κόβετε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και το καρότο. Φτιάχνετε το μπουκέ γκαρνί, δένοντας με σπάγκο τα τρία αρωματικά, δεντρολίβανο, θυμάρι και δάφνη. Στύβετε τα πορτοκάλια.

Βήμα 2

Βράζετε τα ρεβίθια: Σε κατσαρόλα σκεπασμένη, σιγοβράζετε για μια ώρα τα μουσκεμένα ρεβίθια με το νερό που μούσκεψαν (για να μη χάσετε γεύσεις) προσθέτοντας αλάτι, ένα κοτσάνι δεντρολίβανο και αν χρειαστεί, συμπληρώνετε σε νερό.

Βήμα 3

Σοτάρετε τα υπόλοιπα υλικά: Μετά από μισή ώρα που βάλατε τα ρεβίθια, σε παράλληλη δράση βάζετε μια άλλη κατσαρόλα σε άλλο μάτι σε υψηλή ένταση και ρίχνετε το ελαιόλαδο. Όταν πάρει θερμοκρασία, προσθέτετε το σύγκλινο να τσιγαριστεί και να βγάλει την ένταση του καπνιστού στο λάδι για 4 λεπτά. Χαμηλώνετε την ένταση και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, πράσο, κρεμμυδάκι και καρότο για να σοταριστούν επί 15’ να γλυκάνουν και μαζί τους ρίχνετε και το μπουκέ γκαρνί να αρχίσει να δίνει αρώματα στη σύνθεση.

Βήμα 4

Συνδέετε όλα τα υλικά και ολοκληρώνετε: Αφού τα ρεβίθια έχουν βράσει και τα λαχανικά με το σύγκλινο έχουν σοταριστεί, προσθέτετε στα λαχανικά τον τοματοπολτό, το κρασί, τα ρεβίθια χωρίς το νερό τους, τον χυμό απ’ τα ποσρτοκάλια, αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνετε με μισό λίτρο βρασμένου νερού, ανακατεύετε καλά και κλείνετε το καπάκι για 15 λεπτά και στη συνέχεια το ανοίγετε για να μειωθούν τα υγρά στο ελάχιστο κατά τα επόμενα 15’-20’ ή όσο πάρει. Επιδιώκετε να έχει μείνει απλά μια στοιχειώδης αραιή σάλτσα και όχι να είναι τα ρεβίθια μέσα σε νερό, όπως στη συνήθη ρεβιθάδα. Αφαιρείτε το μπουκέ γκαρνί φροντίζοντας να έχουν φύγει μέσα στο φαγητό τα περισσότερα φυλλαράκια από δεντρολίβανο.

Βήμα 5

Σερβίρισμα: Αφήνετε το φαγητό για 10’ να καταλαγιάσει η θερμοκρασία πριν το σερβίρετε. Είναι ιδανικό σαν πρώτο πιάτο στις ποσότητες της συνταγής, ή σαν κυρίως γεύμα, αυξάνοντας όμως τις ποσότητες σε 500 γρ. στα ρεβίθια και κατά 60% στα υπόλοιπα βασικά υλικά.