Revithada
clock icon
9:10'

Ρεβιθάδα λεμονάτη με λουκάνικο πετάλι και μπούκοβο

Υλικά

    Για 4 άτομα

  • 300 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα τουλάχιστον 10-12 ώρες
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 80 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού φύλλα φρέσκια ρίγανης
  • 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
  • 2 λεμόνια, τον χυμό τους
  • 2 μοσχαρίσια λουκάνικα, μικρά, κομμένα πετάλι κατά μήκος ανοιχτά
  • αλάτι αφρίνα Μεσολογγίου
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο για όσους αγαπούν τα ρεβίθια, που σε πολλές συνταγές, όπως στη συγκεκριμένη, ταιριάζουν άψογα με λουκάνικα.

Σε ένα μεγάλο μπολ με νερό μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 8-10 ώρες.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Προσθέτουμε τα ρεβίθια, το δεντρολίβανο, τη δάφνη, τη ρίγανη και τον ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα με κλειστό το καπάκι.

Ελέγχουμε αν έχουν γίνει και ξανασκεπάζουμε αν χρειάζεται.

Προς το τέλος, προσθέτουμε το μπούκοβο, το λεμόνι και ελέγχουμε για αλάτι και πιπέρι. Μόλις χυλώσει ωραία η ρεβιθάδα, την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ψήνουμε τα λουκάνικα σε ένα σχαροτήγανο με λίγο ελαιόλαδο αφού τα κόψουμε οριζόντια στη μέση (πετάλι), μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Σερβίρουμε αμέσως τη ρεβιθάδα με το λουκάνικο περιχύνοντας με λίγο έξτρα ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι και πασπαλίζοντας με λίγο έξτρα πιπέρι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ με νερό μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 8-10 ώρες.

Βήμα 2

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τα ρεβίθια, το δεντρολίβανο, τη δάφνη, τη ρίγανη και τον ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα με κλειστό το καπάκι.

Βήμα 4

Ελέγχουμε αν έχουν γίνει και ξανασκεπάζουμε αν χρειάζεται.

Βήμα 5

Προς το τέλος, προσθέτουμε το μπούκοβο, το λεμόνι και ελέγχουμε για αλάτι και πιπέρι. Μόλις χυλώσει ωραία η ρεβιθάδα, την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 6

Ψήνουμε τα λουκάνικα σε ένα σχαροτήγανο με λίγο ελαιόλαδο αφού τα κόψουμε οριζόντια στη μέση (πετάλι), μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Βήμα 7

Σερβίρουμε αμέσως τη ρεβιθάδα με το λουκάνικο περιχύνοντας με λίγο έξτρα ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι και πασπαλίζοντας με λίγο έξτρα πιπέρι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη