Ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο για όσους αγαπούν τα ρεβίθια, που σε πολλές συνταγές, όπως στη συγκεκριμένη, ταιριάζουν άψογα με λουκάνικα.
Υλικά
- 300 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα τουλάχιστον 10-12 ώρες
- 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 80 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού φύλλα φρέσκια ρίγανης
- 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- 2 λεμόνια, τον χυμό τους
- 2 μοσχαρίσια λουκάνικα, μικρά, κομμένα πετάλι κατά μήκος ανοιχτά
- αλάτι αφρίνα Μεσολογγίου
- μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για 4 άτομα
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ με νερό μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 8-10 ώρες.
Βήμα 2
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Βήμα 3
Προσθέτουμε τα ρεβίθια, το δεντρολίβανο, τη δάφνη, τη ρίγανη και τον ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα με κλειστό το καπάκι.
Βήμα 4
Ελέγχουμε αν έχουν γίνει και ξανασκεπάζουμε αν χρειάζεται.
Βήμα 5
Προς το τέλος, προσθέτουμε το μπούκοβο, το λεμόνι και ελέγχουμε για αλάτι και πιπέρι. Μόλις χυλώσει ωραία η ρεβιθάδα, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βήμα 6
Ψήνουμε τα λουκάνικα σε ένα σχαροτήγανο με λίγο ελαιόλαδο αφού τα κόψουμε οριζόντια στη μέση (πετάλι), μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Βήμα 7
Σερβίρουμε αμέσως τη ρεβιθάδα με το λουκάνικο περιχύνοντας με λίγο έξτρα ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι και πασπαλίζοντας με λίγο έξτρα πιπέρι.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη