solomos anoigma
clock icon
1:30'

Ψητός σολομός με βούτυρο και καστανή ζάχαρη

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 1 Deluxe φιλέτο σολομού
  • 800 γρ. παντζάρια, βολβούς
  • 1 πρέζα ανθό αλατιού
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή Belbake
  • 60 γρ. ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 150 γρ. απαλή μουστάρδα Kania
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

Αυτή η συνταγή για ψητό σολομό είναι εμπνευσμένη από τη Σκανδιναβία, όπου λόγω του κρύου αγαπούν τις πληθωρικές γεύσεις.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε τους βολβούς παντζαριών με τη φλούδα τους για 1 ώρα. Τρυπάμε με ένα μαχαιράκι για να δούμε αν έχουν ψηθεί μέχρι μέσα. Το μαχαιράκι πρέπει να γλιστράει εύκολα στο κέντρο τους.

Ρυθμίζουμε τον φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε τον σολομό σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τον αλατοπιπερώνουμε και τον πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Μοιράζουμε το βούτυρο πάνω στον σολομό και ψήνουμε για περίπου 20΄-25΄.

Καθαρίζουμε τα παντζάρια από τη φλούδα τους. Τα κόβουμε σε ισομερή κομμάτια, τα περιχύνουμε με το ξίδι και τα σερβίρουμε μαζί με τον σολομό, τη μουστάρδα και τον άνηθο

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε τους βολβούς παντζαριών με τη φλούδα τους για 1 ώρα. Τρυπάμε με ένα μαχαιράκι για να δούμε αν έχουν ψηθεί μέχρι μέσα. Το μαχαιράκι πρέπει να γλιστράει εύκολα στο κέντρο τους.

Βήμα 2

Ρυθμίζουμε τον φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε τον σολομό σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τον αλατοπιπερώνουμε και τον πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Μοιράζουμε το βούτυρο πάνω στον σολομό και ψήνουμε για περίπου 20΄-25΄.

Βήμα 3

Καθαρίζουμε τα παντζάρια από τη φλούδα τους. Τα κόβουμε σε ισομερή κομμάτια, τα περιχύνουμε με το ξίδι και τα σερβίρουμε μαζί με τον σολομό, τη μουστάρδα και τον άνηθο