solomos anoigma
clock icon
1:30'

Ψητός σολομός με βούτυρο και καστανή ζάχαρη

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1 φιλέτο σολομού με το δέρμα 1,5 κιλό περίπου
  • 800 γρ. παντζάρια, βολβούς
  • 1 πρέζα ανθό αλατιού
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 60 γρ. ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 150 γρ. μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

Αυτή η συνταγή για ψητό σολομό είναι εμπνευσμένη από τη Σκανδιναβία, όπου λόγω του κρύου αγαπούν τις πληθωρικές γεύσεις.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε τους βολβούς παντζαριών με τη φλούδα τους για 1 ώρα. Τρυπάμε με ένα μαχαιράκι για να δούμε αν έχουν ψηθεί μέχρι μέσα. Το μαχαιράκι πρέπει να γλιστράει εύκολα στο κέντρο τους.

Ρυθμίζουμε τον φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε τον σολομό σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τον αλατοπιπερώνουμε και τον πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Μοιράζουμε το βούτυρο πάνω στον σολομό και ψήνουμε για περίπου 20΄-25΄.

Καθαρίζουμε τα παντζάρια από τη φλούδα τους. Τα κόβουμε σε ισομερή κομμάτια, τα περιχύνουμε με το ξίδι και τα σερβίρουμε μαζί με τον σολομό, τη μουστάρδα και τον άνηθο.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε τους βολβούς παντζαριών με τη φλούδα τους για 1 ώρα. Τρυπάμε με ένα μαχαιράκι για να δούμε αν έχουν ψηθεί μέχρι μέσα. Το μαχαιράκι πρέπει να γλιστράει εύκολα στο κέντρο τους.

Βήμα 2

Ρυθμίζουμε τον φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε τον σολομό σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τον αλατοπιπερώνουμε και τον πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Μοιράζουμε το βούτυρο πάνω στον σολομό και ψήνουμε για περίπου 20΄-25΄.

Βήμα 3

Καθαρίζουμε τα παντζάρια από τη φλούδα τους. Τα κόβουμε σε ισομερή κομμάτια, τα περιχύνουμε με το ξίδι και τα σερβίρουμε μαζί με τον σολομό, τη μουστάρδα και τον άνηθο.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Studio M