Με έμπνευση από την κακαβιά, μαγειρεύουμε την μερακλίδικη ψευτοκακαβιά με λαβράκι, θαλασσινά και μπόλικα μυρωδικά.

Υλικά
- 1 λαβράκι 400-500 γρ.
- 8 μέτριες γαρίδες
- 1 μικρό κρεμμύδι ολόκληρο
- 1 φύλλο δάφνης
- 5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, σε λεπτές φέτες
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο πράσο, σε μικρά κυβάκια
- 1 πρέζα κύμινο
- 1 μέτριο καρότο, τριμμένο
- 1 μεγάλη πατάτα, σε κυβάκια
- 300 γρ. μύδια φρέσκα, καθαρισμένα
- 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
- 1 πορτοκάλι, το ξύσμα
- ½ λεμόνι, τον χυμό
- 10 κόκκους μαύρου πιπεριού
- αλάτι
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζητάμε από τον ψαρά να φιλετάρει το λαβράκι (θα πάρουμε μαζί μας και τα κόκαλα με το κεφάλι). Κόβουμε κάθε φιλέτο σε 2 κομμάτια και το αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε τις γαρίδες κρατώντας τα κεφάλια και τα κελύφη.
Βήμα 2
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 500 ml νερό, το μικρό κρεμμύδι, το φύλλο δάφνης, τους κόκκους πιπέρι, το κεφάλι από το λαβράκι και τα κεφάλια και κελύφη από τις γαρίδες. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε και αφήνουμε για 30΄ μέχρι να μείνει το μισό υγρό. Σουρώνουμε τον ζωμό.
Βήμα 3
Σε μια καθαρή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σκόρδο για 30''. Κατόπιν, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το κύμινο, το καρότο και τις πατάτες. Αλατίζουμε ελαφρώς (τα μύδια θα δώσουν έξτρα αλμύρα) και σοτάρουμε για 2΄- 3΄. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τον ζωμό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15΄.
Βήμα 4
Προσθέτουμε τα κομμάτια από το λαβράκι, τα μύδια και τις γαρίδες και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Αχνίζουμε για 1΄-2΄ μέχρι να ψηθούν οι γαρίδες και ανοίξουν τα μύδια. Αφαιρούμε όσα μύδια δεν ανοίξουν και προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και τον χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε σε πιάτα αμέσως και αν θέλουμε ραντίζουμε με λίγο επιπλέον ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Styling—ΤΖΑΝΝΗΣ ΣΙΦΝΑΙΟΣ, Food styling—ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, Φωτογραφίες—STUDIO LM