150402_prasoryzo_0375

Υλικά

  • Υλικά :  4 μερίδες
  • 1½ φλ. ρύζι μακρύκοκο
  • 500 γρ. πράσο κομμένο σε ροδέλες (3 πράσα)
  • 3 κ.δ. άνηθο ψιλοκομμένο (κρατείστε ελάχιστο νωπό για το σερβίρισμα)
  • 3 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1½ κουτ. σούπας αποξηραμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1200 ml. ζωμό λαχανικών
  • 1½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 80 ml χυμό λεμονιού (1-1½ λεμόνι)
  • 100 ml ελαιόλαδο για μαγείρεμα συν 50 ml. έξτρα παρθένο για σερβίρισμα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι - ⅛ κ.γ. Πιπέρι

Το πρασόρυζο της συνταγής που προέρχεται απ’ τη Σμυρνιά γιαγιά μου, βασίζεται σε λεπτές γευστικές ισορροπίες ανάμεσα στα ελάχιστα απαραίτητα υλικά, ώστε να πρωταγωνιστήσει η νοστιμιά του πράσου και η φρεσκάδα των αρωματικών, δυόσμου και άνηθου. Πολύ μέλωμα στο πράσο με λίγο κρεμμύδι παρέα, μπόλικο λεμόνι για οξύτητα και απαραιτήτως μακρύκοκο ρύζι, για να μένει σπυρωτό. Ένα αριστούργημα με απλά υλικά.

Αφού προετοιμάσετε όλα τα υλικά βάλτε το λάδι σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μεσαία ένταση. Μόλις πάρει θερμοκρασία, ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατέψτε καλά και προσθέστε την ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, σε 3 λεπτά, προσθέστε το πράσο και σοτάρετέ το μαζί με το κρεμμύδι για άλλα 7-8 λεπτά, να αρχίσει να μαραίνεται.

Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετέ το μαζί με το μίγμα πράσου-κρεμυδιού για 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίξτε τον ζωμό και ανακατέψτε καλά. Αφού πάρει βράση, προσθέστε τον άνηθο, τον δυόσμο το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατέψτε πάλι. Στη συνέχεια χαμηλώστε την ένταση να σιγοβράζει και βάλτε το καπάκι στη κατσαρόλα.

Στα 15’ περίπου λεπτά και καθώς το ρύζι έχει πιει το περισσότερο ζουμί στο φαγητό, προσθέστε το λεμόνι και ανακατέψτε, ξανασκεπάζοντας για τα τελευταία 4-5λεπτά. Δοκιμάστε στο 20λεπτο να δείτε ότι το ρύζι σας έχει γίνει και έχει μείνει ελάχιστο υγρό στη κατσαρόλα, που θα το πιει στη διάρκεια του φυσικού κρυώματος. Αφαιρέστε το φαγητό απ’ τo μάτι και διατηρείστε το σκεπασμένο για τουλάχιστον 15-20΄ λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά και να είναι σε θερμοκρασία που μπορείτε να απολαύσετε τις γεύσεις του. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι και λεμόνι.

 

Σερβίροντας σε κάθε πιάτο προσθέστε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, πασπαλίστε από πάνω μια πρέζα νωπό ψιλοκομμένο άνηθο και οπωσδήποτε τρίψτε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφού προετοιμάσετε όλα τα υλικά βάλτε το λάδι σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μεσαία ένταση. Μόλις πάρει θερμοκρασία, ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατέψτε καλά και προσθέστε την ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, σε 3 λεπτά, προσθέστε το πράσο και σοτάρετέ το μαζί με το κρεμμύδι για άλλα 7-8 λεπτά, να αρχίσει να μαραίνεται.

Βήμα 2

Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετέ το μαζί με το μίγμα πράσου-κρεμυδιού για 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίξτε τον ζωμό και ανακατέψτε καλά. Αφού πάρει βράση, προσθέστε τον άνηθο, τον δυόσμο το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατέψτε πάλι. Στη συνέχεια χαμηλώστε την ένταση να σιγοβράζει και βάλτε το καπάκι στη κατσαρόλα.

Βήμα 3

Στα 15’ περίπου λεπτά και καθώς το ρύζι έχει πιει το περισσότερο ζουμί στο φαγητό, προσθέστε το λεμόνι και ανακατέψτε, ξανασκεπάζοντας για τα τελευταία 4-5λεπτά. Δοκιμάστε στο 20λεπτο να δείτε ότι το ρύζι σας έχει γίνει και έχει μείνει ελάχιστο υγρό στη κατσαρόλα, που θα το πιει στη διάρκεια του φυσικού κρυώματος. Αφαιρέστε το φαγητό απ’ τo μάτι και διατηρείστε το σκεπασμένο για τουλάχιστον 15-20΄ λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά και να είναι σε θερμοκρασία που μπορείτε να απολαύσετε τις γεύσεις του. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι και λεμόνι.

 

Βήμα 4

Σερβίροντας σε κάθε πιάτο προσθέστε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, πασπαλίστε από πάνω μια πρέζα νωπό ψιλοκομμένο άνηθο και οπωσδήποτε τρίψτε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.