poures-selinoriza
clock icon
35'

Πουρές σελινόριζας με μοσχολέμονο

Υλικά

  • 1 κιλό σελινόριζες
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα μοσχολέμονου
  • χυμό από 1 μοσχολέμονο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Ένα πολύ αρωματικό και γευστικό συνοδευτικό για κατσικάκι, χοιρινό ή μοσχαράκι κατσαρόλας. Ιδανική εναλλακτική του κλασικού πουρέ πατάτας, ειδικά για τα γιορτινά τραπέζια.

Πλένετε και καθαρίζετε τις σελινόριζες από τον εξωτερικό φλοιό. Τις κόβετε σε κύβους και τις βράζετε (σκεπασμένες με λίγο νεράκι) μέχρι να γίνουν τρυφερές. Δεν θα χρειαστούν περισσότερο από 7-10 λεπτά. Τις βγάζετε, τις σουρώνετε και τις αφήνετε να στεγνώσουν.
Σοτάρετε τις σελινόριζες σε τηγάνι με το ελαιόλαδο. Τις αφήνετε να κρυώσουν και τις περνάτε από το μύλο του πουρέ, αδειάζοντάς τον μέσα σε μπολ.
Ζεσταίνετε καλά σε κατσαρόλα το βούτυρο, ρίχνετε μέσα τον πουρέ της σελινόριζας και ανακατεύετε δυνατά μέχρι να απορροφήσει το βούτυρο. Ρίχνετε λίγο-λίγο το χλιαρό γάλα, μέχρι ο πουρές να πάρει την υφή που θέλετε. Αρωματίζετε με το χυμό και το ξύσμα μοσχολέμονου και αλατοπιπερώνετε. Σερβίρετε τον πουρέ ζεστό.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και καθαρίζετε τις σελινόριζες από τον εξωτερικό φλοιό. Τις κόβετε σε κύβους και τις βράζετε (σκεπασμένες με λίγο νεράκι) μέχρι να γίνουν τρυφερές. Δεν θα χρειαστούν περισσότερο από 7-10 λεπτά. Τις βγάζετε, τις σουρώνετε και τις αφήνετε να στεγνώσουν.

Βήμα 2

Σοτάρετε τις σελινόριζες σε τηγάνι με το ελαιόλαδο. Τις αφήνετε να κρυώσουν και τις περνάτε από το μύλο του πουρέ, αδειάζοντάς τον μέσα σε μπολ.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε καλά σε κατσαρόλα το βούτυρο, ρίχνετε μέσα τον πουρέ της σελινόριζας και ανακατεύετε δυνατά μέχρι να απορροφήσει το βούτυρο. Ρίχνετε λίγο-λίγο το χλιαρό γάλα, μέχρι ο πουρές να πάρει την υφή που θέλετε. Αρωματίζετε με το χυμό και το ξύσμα μοσχολέμονου και αλατοπιπερώνετε. Σερβίρετε τον πουρέ ζεστό.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey