krepes-kotopoulo
clock icon
1:10'

Πουγκάκια κρέπας με κοτόπουλο, κολοκυθάκια και γραβιέρα

Υλικά

    Για τις κρέπες

  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας σπορέλαιο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • λίγο βούτυρο για το τηγάνι
  • Για τη γέμιση

  • 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου σε κυβάκια
  • 4 κολοκυθάκια σε ζαράκια
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (κρατάτε τα πράσινα τρυφερά φύλλα τους)
  • ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3-4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό ή κρέμα γάλακτος
  • 1 αβγό
  • 150γρ. γραβιέρα Κρήτης χοντροτριμμένη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • λίγο αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι

Γεμίζουμε τις κρέπες με αρωματική γέμιση από κοτόπουλο, κολοκυθάκια και γραβιέρα και έχουμε το τέλειο ορεκτικό!

Για τις κρέπες: Μέσα σε λεκανίτσα χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
Για τη γέμιση: Αλατοπιπερώνετε τα κυβάκια του κοτόπουλου, τα πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και τα ανακατεύετε καλά. Βάζετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και, όταν κάψει καλά, προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και το κοτόπουλο. Το σοτάρετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές και το βγάζετε στην άκρη.
Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τα κολοκυθάκια. Τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν και ξαναρίχνετε στο τηγάνι το κοτόπουλο. Ανακατεύετε για λίγο, προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λάιμ και δίνετε μια βράση ακόμη. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος ή το γιαούρτι και το αβγό (τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου), ανακατεύετε και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίχνετε το δυόσμο και τον άνηθο και τέλος το τριμμένο τυρί. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε ανάλογα.
Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι (διαμέτρου 20εκ.) και το αλείφετε με μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνετε λίγο από το μίγμα της κρέπας και, κουνώντας το τηγάνι κυκλικά, το αναγκάζετε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πάτο του σε μια λεπτή στρώση. Όταν ψηθεί η κρέπα από τη μία πλευρά και ροδίσει ελαφρά, τη γυρίζετε με πλαστική σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Την αδειάζετε σε ένα πιάτο. Συνεχίζετε τη διαδικασία, αραδιάζοντας τις κρέπες που ψήνετε τη μία πάνω στην άλλη, βουτυρώνοντας κάθε φορά ελαφρά το τηγάνι σας και μέχρι να τελειώσει το μίγμα.
Ζεματάτε τα φύλλα των κρεμμυδιών και τα κόβετε κατά μήκος σε κορδέλες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC, παίρνετε μία μία τις κρέπες και τοποθετείτε στο κέντρο τους από μια καλή κουταλιά γέμισης. Τις κλείνετε σε πουγκιά χρησιμοποιώντας τα κρεμμυδόφυλλα και ύστερα τις αραδιάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι. Τις ψήνετε για 10-15 λεπτά.
Σερβίρετε τις κρέπες-πουγκάκια σαν ορεκτικό ή και κυρίως πιάτο, συνοδεύοντας με μια δροσερή πράσινη σαλάτα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τις κρέπες: Μέσα σε λεκανίτσα χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

Βήμα 2

Για τη γέμιση: Αλατοπιπερώνετε τα κυβάκια του κοτόπουλου, τα πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και τα ανακατεύετε καλά. Βάζετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και, όταν κάψει καλά, προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και το κοτόπουλο. Το σοτάρετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές και το βγάζετε στην άκρη.

Βήμα 3

Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τα κολοκυθάκια. Τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν και ξαναρίχνετε στο τηγάνι το κοτόπουλο. Ανακατεύετε για λίγο, προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λάιμ και δίνετε μια βράση ακόμη. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος ή το γιαούρτι και το αβγό (τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου), ανακατεύετε και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίχνετε το δυόσμο και τον άνηθο και τέλος το τριμμένο τυρί. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε ανάλογα.

Βήμα 4

Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι (διαμέτρου 20εκ.) και το αλείφετε με μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνετε λίγο από το μίγμα της κρέπας και, κουνώντας το τηγάνι κυκλικά, το αναγκάζετε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πάτο του σε μια λεπτή στρώση. Όταν ψηθεί η κρέπα από τη μία πλευρά και ροδίσει ελαφρά, τη γυρίζετε με πλαστική σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Την αδειάζετε σε ένα πιάτο. Συνεχίζετε τη διαδικασία, αραδιάζοντας τις κρέπες που ψήνετε τη μία πάνω στην άλλη, βουτυρώνοντας κάθε φορά ελαφρά το τηγάνι σας και μέχρι να τελειώσει το μίγμα.

Βήμα 5

Ζεματάτε τα φύλλα των κρεμμυδιών και τα κόβετε κατά μήκος σε κορδέλες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC, παίρνετε μία μία τις κρέπες και τοποθετείτε στο κέντρο τους από μια καλή κουταλιά γέμισης. Τις κλείνετε σε πουγκιά χρησιμοποιώντας τα κρεμμυδόφυλλα και ύστερα τις αραδιάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι. Τις ψήνετε για 10-15 λεπτά.

Βήμα 6

Σερβίρετε τις κρέπες-πουγκάκια σαν ορεκτικό ή και κυρίως πιάτο, συνοδεύοντας με μια δροσερή πράσινη σαλάτα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey