patates portokali psi
clock icon
1:20'

Πορτοκαλένιες πατάτες στο φούρνο

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες μέτριου μεγέθους κομμένες κυδωνάτες ή στρογγυλές πατατούλες για φούρνο
  • μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρο, σπασμένο ελαφρά στο γουδί
  • μισό κουτ. γλυκού κύμινο
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Για οικονομία, πρώτα βγάλτε το ξύσμα και μετά στίψτε τα πορτοκάλια, γιατί το ξύσμα βγαίνει πολύ δύσκολα από τις στυμμένες πορτοκαλόκουπες.
  • Αυτές οι πατάτες συνοδεύουν ωραιότατα οποιοδήποτε κρέας ή πουλερικό, αλλά μπορείτε να τις σερβίρετε και σαν κυρίως πιάτο με μια καροτολαχανοσαλάτα με μαϊντανό και σταφίδες, που τους ταιριάζει πολύ.

Στα τραπέζια μου, όποτε καλώ κόσμο, ακόμη κι αν στο τραπέζι έχω βγάλει ένα ολόκληρο λαχταριστό κατσικάκι, αυτές οι πατάτες θα τελειώσουν πρώτες. Ταιριάζουν με αρνάκι, με κοτόπουλο, με κουνέλι, με χοιρινό, ακόμη και με ένα κοκκινιστό κρέας. Μου βγαίνουν νοστιμότερες όταν τις φτιάχνω με πατάτες Κύπρου.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Αν οι πατάτες δεν είναι βιολογικές, τις ξεφλουδίζετε και κόβετε στη μέση τις πιο μεγάλες. Αν είναι βιολογικές, μπορείτε αφού τις πλύνετε καλά, να τις ψήσετε με τη φλούδα.
Τις βάζετε σε πυρέξ, τις αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Εδώ, ένα ανακάτεμα με τα χέρια θα κάνει την καλύτερη δουλειά.
Τις σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε για μισή ώρα σκεπασμένες και για άλλη μισή ξεσκέπαστες, φροντίζοντας να τις γυρίσετε κι από τις δυό πλευρές, ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Αν οι πατάτες δεν είναι βιολογικές, τις ξεφλουδίζετε και κόβετε στη μέση τις πιο μεγάλες. Αν είναι βιολογικές, μπορείτε αφού τις πλύνετε καλά, να τις ψήσετε με τη φλούδα.

Βήμα 2

Τις βάζετε σε πυρέξ, τις αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Εδώ, ένα ανακάτεμα με τα χέρια θα κάνει την καλύτερη δουλειά.

Βήμα 3

Τις σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε για μισή ώρα σκεπασμένες και για άλλη μισή ξεσκέπαστες, φροντίζοντας να τις γυρίσετε κι από τις δυό πλευρές, ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή