pizza laxanikwn
clock icon
1:10'

Πίτσα ψητών λαχανικών

Υλικά

  • 1 συσκευασία έτοιμη ζύμη για πίτσα
  • 2 κολοκύθια, σε φέτες πάχους 3χιλ.
  • 2 μελιτζάνες τσακώνικες, σε φέτες πάχους 3χιλ.
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι, σε λεπτές φετούλες
  • 4 κουτ. σούπας πέστο ντομάτας ή κέτσαπ
  • μερικές κορφούλες φρέσκου δυόσμου ή φυλλαράκια ρόκας
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Μια εναλλακτική, vegan πίτσα με λαχανικά. Κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες και κρεμμύδια δημιουργούν το πιο ελαφρύ πιάτο!

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι, απλώνουμε τις φέτες από τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 15 λεπτά. Στο μεταξύ σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τις πιπεριές ίσα να μαλακώσουν.

Λαδώνουμε δύο ταψάκια μακρόστενα και ανοίγουμε τη συσκευασία της ζύμης πίτσας. Χωρίζουμε την έτοιμη ζύμη για πίτσα στη μέση και στρώνουμε το ένα κομμάτι στο ένα ταψί και το δεύτερο στο άλλο ταψί. Με τα δάχτυλά μας την ισιώνουμε να ανοίξει καλά.

Αλείφουμε με το πέστο της ντομάτας ή την κέτσαπ τη ζύμη της πίτσας και απλώνουμε πάνω της εναλλάξ ροδέλες λαχανικών (κολοκύθια και μελιτζάνες) από την άψητη πλευρά τους, έτσι ώστε να μισοσκεπάζει η μία ροδέλα την άλλη.

Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ξερό δυόσμο και μοιράζουμε από πάνω ομοιόμορφα τα κρεμμύδια και τις ροδέλες της πιπεριάς. Ραντίζουμε με σταγόνες από ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με δυόσμο και ψήνουμε την πίτσα για 20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη.

Κόβουμε την κάθε πίτσα σε τέσσερα κομμάτια, διακοσμούμε με κορφούλες φρέσκου δυόσμου ή φυλλαράκια ρόκας και σερβίρουμε.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι, απλώνουμε τις φέτες από τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 15 λεπτά. Στο μεταξύ σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τις πιπεριές ίσα να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Λαδώνουμε δύο ταψάκια μακρόστενα και ανοίγουμε τη συσκευασία της ζύμης πίτσας. Χωρίζουμε την έτοιμη ζύμη για πίτσα στη μέση και στρώνουμε το ένα κομμάτι στο ένα ταψί και το δεύτερο στο άλλο ταψί. Με τα δάχτυλά μας την ισιώνουμε να ανοίξει καλά.

Βήμα 3

Αλείφουμε με το πέστο της ντομάτας ή την κέτσαπ τη ζύμη της πίτσας και απλώνουμε πάνω της εναλλάξ ροδέλες λαχανικών (κολοκύθια και μελιτζάνες) από την άψητη πλευρά τους, έτσι ώστε να μισοσκεπάζει η μία ροδέλα την άλλη.

Βήμα 4

Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ξερό δυόσμο και μοιράζουμε από πάνω ομοιόμορφα τα κρεμμύδια και τις ροδέλες της πιπεριάς. Ραντίζουμε με σταγόνες από ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με δυόσμο και ψήνουμε την πίτσα για 20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη.

Βήμα 5

Κόβουμε την κάθε πίτσα σε τέσσερα κομμάτια, διακοσμούμε με κορφούλες φρέσκου δυόσμου ή φυλλαράκια ρόκας και σερβίρουμε.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή