Το σύμβολο της Θεσσαλονίκης σε εκδοχή… λιμανιού. Ο μπακαλιάρος λόγω της ήπιας γεύσης του, αλλά και των κολλαγόνων του, αντικαθιστά το κρέας με επιτυχία, δίνοντας ένα πολύ ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα.
Πιέζετε απαλά τα ξεπαγωμένα φιλέτα μπακαλιάρου σε 2-3 στρώσεις χαρτί κουζίνας να βγάλουν και τα υπόλοιπα υγρά τους (αν έχετε χρόνο, τα αφήνετε πάνω σε χαρτί κουζίνας στο ψυγείο για μερικές ώρες να στεγνώσουν καλύτερα).
Κόβετε σε λωρίδες 5x10 εκ, τις αλείφετε με το σκορδόλαδο και πασπαλίζετε καλά με την πάπρικα, ρίγανη και λίγο κύμινο.
Σε λαδωμένο σχαροτήγανο που έχει κάψει καλά ψήνετε τον μπακαλιάρο μέχρι να τον πιέζετε με τα δάχτυλα και να σπάει το κρέας του εύκολα.
Βάζετε σε κάθε πίτα από ένα κομμάτι
μπακαλιάρου, προσθέτετε ντομάτα, γιαούρτι, κρεμμύδι, μαϊντανό, λεμόνι και μπούκοβο κατά βούληση. Αλατίζετε ελαφρώς τα συνοδευτικά, τυλίγετε σε λαδόκολλα και σερβίρετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πιέζετε απαλά τα ξεπαγωμένα φιλέτα μπακαλιάρου σε 2-3 στρώσεις χαρτί κουζίνας να βγάλουν και τα υπόλοιπα υγρά τους (αν έχετε χρόνο, τα αφήνετε πάνω σε χαρτί κουζίνας στο ψυγείο για μερικές ώρες να στεγνώσουν καλύτερα).
Βήμα 2
Κόβετε σε λωρίδες 5x10 εκ, τις αλείφετε με το σκορδόλαδο και πασπαλίζετε καλά με την πάπρικα, ρίγανη και λίγο κύμινο.
Βήμα 3
Σε λαδωμένο σχαροτήγανο που έχει κάψει καλά ψήνετε τον μπακαλιάρο μέχρι να τον πιέζετε με τα δάχτυλα και να σπάει το κρέας του εύκολα.
Βήμα 4
Βάζετε σε κάθε πίτα από ένα κομμάτι
μπακαλιάρου, προσθέτετε ντομάτα, γιαούρτι, κρεμμύδι, μαϊντανό, λεμόνι και μπούκοβο κατά βούληση. Αλατίζετε ελαφρώς τα συνοδευτικά, τυλίγετε σε λαδόκολλα και σερβίρετε.