pitakia-me-garides-praso-tzintzer
clock icon
1:30'

Πιτάκια με γαρίδες, σταφίδες και κουκουνάρι

Υλικά

  • 6 φύλλα κρούστας
  • ½ κιλό γαρίδες καθαρισμένες, προβρασμένες
  • 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο
  • λάδι για να αλείψετε τα πιτάκια
  • αλάτι, πιπέρι

Πίτακια με θαλασσινή γέμιση, που ταιριάζουν πολύ στο σαρακοστιανό τραπέζι.

Κόβετε τις γαρίδες σε τρία κομμάτια την καθεμία. Σε τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ρίχνετε τη μαύρη σταφίδα και το κουκουνάρι. Ανακατεύετε.
Προσθέτετε τις γαρίδες, τη σάλτσα σόγιας, το τζίντζερ, λίγο αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά ακόμα και μέχρι το πράσο να μαλακώσει καλά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε τα φύλλα κρούστας σε τέσσερις ίδιες λωρίδες. Στην άκρη κάθε λωρίδας βάζετε από μία κουταλιά μίγματος και τυλίγετε το πιτάκι σε τρίγωνο.
Βάζετε τα πιτάκια σε ταψί και τα αλείφετε με μπόλικο ελαιόλαδο. Τα ψήνετε στο φούρνομέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Τα σερβίρετε ζεστά.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τις γαρίδες σε τρία κομμάτια την καθεμία. Σε τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ρίχνετε τη μαύρη σταφίδα και το κουκουνάρι. Ανακατεύετε.

Βήμα 2

Προσθέτετε τις γαρίδες, τη σάλτσα σόγιας, το τζίντζερ, λίγο αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά ακόμα και μέχρι το πράσο να μαλακώσει καλά.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε τα φύλλα κρούστας σε τέσσερις ίδιες λωρίδες. Στην άκρη κάθε λωρίδας βάζετε από μία κουταλιά μίγματος και τυλίγετε το πιτάκι σε τρίγωνο.

Βήμα 4

Βάζετε τα πιτάκια σε ταψί και τα αλείφετε με μπόλικο ελαιόλαδο. Τα ψήνετε στο φούρνομέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Τα σερβίρετε ζεστά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb