Νόστιμα πιτάκια με θαλασσινό άρωμα, ιδανικά για τα καλοκαιρινά σας τραπέζια.
Υλικά
- 6 φύλλα κρούστας
- 40 γαρίδες μικρές
- 4 πράσα μεγάλα, ψιλοκομμένα (το άσπρο μέρος)
- 1 κουτ. σούπας κιτρινόριζα (κουρκουμά)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα με 3τρία νεροπότηρα ελαφρά αλατισμένο νερό βράζετε τις γαρίδες για 7-8 λεπτά. Τις βγάζετε, τις καθαρίζετε και ξαναβάζετε τα τσόφλια μέσα στην κατσαρόλα. Βράζετε μέχρι να μείνουν ένα με δύο φλιτζάνια ζουμί.Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο μαζί με ένα φλιτζάνι ζουμάκι από τις γαρίδες. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πράσα, τις καθαρισμένες γαρίδες, την κιτρινόριζα και τη γλυκιά πάπρικα. Αλατίζετε ελαφρά και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί όλο το ζουμί και να σοταριστούν στο λάδι οι γαρίδες και τα πράσα.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε τα φύλλα κρούστας και κόβετε το κάθε φύλλο σε τρεις λωρίδες. Στην άκρη κάθε φύλλου βάζετε λίγη γέμιση που να περιέχει δύο γαριδούλες τουλάχιστον. Διπλώνετε την κάθε λωρίδα σε τριγωνικό πιτάκι και τα ακουμπάτε σε καλά λαδωμένο ταψί.Βήμα 4
Με ένα πινέλο αλείφετε τα πιτάκια και από πάνω με μπόλικο ελαιόλαδο και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά περίπου και μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές. Σερβίρετε τα πιτάκια ζεστά στο τραπέζι λίγα λεπτά αφού τα ξεφουρνίσετε.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb