pita-me-kotopoulo-loukaniko-patata
clock icon
1:20'

Πίτα με κιμά κοτόπουλου λουκάνικο και πατάτα

Υλικά

    Για τον κιμά

  • 750γρ. κιμά από κοτόπουλο
  • 250γρ. χωριάτικα λουκάνικα ψιλοκομμένα (χωρίς το εξωτερικό περίβλημα)
  • ¼ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε κύβους
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κύβους
  • 2 κοτσάνια σέλερι σε κύβους
  • 1 σφηνάκι σάλτσα σόγιας
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • μερικά κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την επικάλυψη

  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και βρασμένες
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κρόκους αβγών
  • 200γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Γνωστή και ως πίτα του βοσκού (shepherd’s pie), αυτή η κλασική αγγλική συνταγή θα μπορούσε να θεωρηθεί μια νόστιμη εναλλακτική για το παστίτσιο.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε πολύ ελαφρά το σκόρδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το καρότο και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το λουκάνικο και τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας τακτικά και πιέζοντάς τον ελαφρά με τη σπάτουλα για να μη σβολιάσει ο κιμάς.
Όταν αλλάξει χρώμα ο κιμάς τον σβήνετε με το κρασί και, μετά από λίγο, ρίχνετε τον πελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, τη σάλτσα σόγιας και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και σιγοβράζετε μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς από τα υγρά του και να μαγειρευτεί. Προς το τέλος του μαγειρέματος ανακατεύετε μέσα το μαϊντανό και το θυμάρι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC και πολτοποιείτε τις βρασμένες πατάτες. Τις ανακατεύετε με 2 κουτ. σούπας βούτυρο, την περισσότερη γραβιέρα, τους κρόκους των αβγών, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Στρώνετε τον κιμά σε πυρίμαχο σκεύος και τον καλύπτετε με τον πουρέ της πατάτας ρίχνοντάς τον κουταλιά κουταλιά από πάνω. Με ένα πιρούνι κάνετε σχέδια στον πουρέ και τον πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα που κρατήσατε και το βούτυρο σε μικρά κομματάκια. Ψήνετε την πίτα μέχρι να κάνει μια ωραία κρούστα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε πολύ ελαφρά το σκόρδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το καρότο και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το λουκάνικο και τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας τακτικά και πιέζοντάς τον ελαφρά με τη σπάτουλα για να μη σβολιάσει ο κιμάς.

Βήμα 2

Όταν αλλάξει χρώμα ο κιμάς τον σβήνετε με το κρασί και, μετά από λίγο, ρίχνετε τον πελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, τη σάλτσα σόγιας και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και σιγοβράζετε μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς από τα υγρά του και να μαγειρευτεί. Προς το τέλος του μαγειρέματος ανακατεύετε μέσα το μαϊντανό και το θυμάρι.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC και πολτοποιείτε τις βρασμένες πατάτες. Τις ανακατεύετε με 2 κουτ. σούπας βούτυρο, την περισσότερη γραβιέρα, τους κρόκους των αβγών, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Βήμα 4

Στρώνετε τον κιμά σε πυρίμαχο σκεύος και τον καλύπτετε με τον πουρέ της πατάτας ρίχνοντάς τον κουταλιά κουταλιά από πάνω. Με ένα πιρούνι κάνετε σχέδια στον πουρέ και τον πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα που κρατήσατε και το βούτυρο σε μικρά κομματάκια. Ψήνετε την πίτα μέχρι να κάνει μια ωραία κρούστα.