Peskandritsa-me-kremydia
clock icon
2:20'

Πεσκανδρίτσα με κρεμμύδια στο ζωμό της

Υλικά

  • 1 πεσκανδρίτσα περίπου 2 κιλά
  • 800γρ. κρεμμύδια ξερά, καλά καθαρισμένα
  • 2 πράσα καλά καθαρισμένα
  • 1 κουτ. σούπας ροζ πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ρίζα τζίντζερ φρέσκια, τριμμένη στον τρίφτη
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Μπορεί να ζητήσετε από τον ψαρά σας να φιλετάρει την πεσκανδρίτσα, κρατώντας όμως το κεφάλι και τα κόκαλα που είναι απαραίτητα για τον ζωμό.

Ένα πολύ νόστιμο και αρωματικό πιάτο με ψάρι. Θα σας πάρει λίγο παραπάνω χρόνο για να ετοιμάσετε το ζωμό, το αποτέλεσμα όμως θα σας δικαιώσει.

Αφαιρείτε το κεφάλι από την πεσκανδρίτσα και την καθαρίζετε από τα κόκαλα, δημιουργώντας έτσι 4 μεγάλα φιλέτα. Βάζετε το κεφάλι και τα κόκαλα σε κατσαρόλα μαζί με 1 λίτρο νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι και τα βράζετε υπομονετικά σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα.
Σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό. Αλατίζετε τα φιλέτα της πεσκανδρίτσας. Κόβετε τα πράσα σε ροδέλες και τα κρεμμύδια σε φέτες. Κοπανίζετε το τζίντζερ στο γουδί μέχρι να γίνει αλοιφή.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνετε τις φέτες από τα κρεμμύδια και τις ροδέλες από τα πράσα μαζί με 1 νεροπότηρο ζωμό από την πεσκανδρίτσα. Τα βράζετε σιγά σιγά σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον μισή ώρα.
Προσθέτετε το ελαιόλαδο, συνεχίζετε το μαγείρεμα ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα και μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να γίνουν τρυφερά. Αν χρειαστεί, ρίχνετε λίγο ζωμό ακόμη. Ρίχνετε το λιωμένο τζίντζερ και ανακατεύετε.
Βάζετε πάνω από τα κρεμμύδια τα φιλέτα της πεσκανδρίτσας. Συμπληρώνετε λίγο από τον έτοιμο ζωμό, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το ροζ πιπέρι και αφήνετε να πάρει μια βράση. Σκεπάζετε το φαγητό, χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να βράσει για 15 λεπτά.
Το σερβίρετε σε βαθιά πιατέλα μαζί με το ζωμό.

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφαιρείτε το κεφάλι από την πεσκανδρίτσα και την καθαρίζετε από τα κόκαλα, δημιουργώντας έτσι 4 μεγάλα φιλέτα. Βάζετε το κεφάλι και τα κόκαλα σε κατσαρόλα μαζί με 1 λίτρο νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι και τα βράζετε υπομονετικά σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα.

Βήμα 2

Σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό. Αλατίζετε τα φιλέτα της πεσκανδρίτσας. Κόβετε τα πράσα σε ροδέλες και τα κρεμμύδια σε φέτες. Κοπανίζετε το τζίντζερ στο γουδί μέχρι να γίνει αλοιφή.

Βήμα 3

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνετε τις φέτες από τα κρεμμύδια και τις ροδέλες από τα πράσα μαζί με 1 νεροπότηρο ζωμό από την πεσκανδρίτσα. Τα βράζετε σιγά σιγά σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον μισή ώρα.

Βήμα 4

Προσθέτετε το ελαιόλαδο, συνεχίζετε το μαγείρεμα ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα και μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να γίνουν τρυφερά. Αν χρειαστεί, ρίχνετε λίγο ζωμό ακόμη. Ρίχνετε το λιωμένο τζίντζερ και ανακατεύετε.

Βήμα 5

Βάζετε πάνω από τα κρεμμύδια τα φιλέτα της πεσκανδρίτσας. Συμπληρώνετε λίγο από τον έτοιμο ζωμό, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το ροζ πιπέρι και αφήνετε να πάρει μια βράση. Σκεπάζετε το φαγητό, χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να βράσει για 15 λεπτά.

Βήμα 6

Το σερβίρετε σε βαθιά πιατέλα μαζί με το ζωμό.