Συνταγή με πικάντικες νότες για όσους αγαπούν τις διεθνείς κουζίνες όπως η περουβιανή.
Υλικά
- 3 πιπεριές χαλαπένιος ολόκληρες χοντροκομμένες (ή 2 πιπεριές κέρατο καυτερές)
- 3 πιπεριές κίτρινες ψημένες στο φούρνο στους 170C για 40 λεπτά
- 1 ματσάκι κόλιανδρο, τα φυλλαράκια μόνο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 200γρ. μαγιονέζα
- χυμό από 1 λάιμ ή όσο σας αρέσει
- 50ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κοτόπουλο 1,5-2 κιλά
- 2 κουτ. σούπας κύμινο
- 2 κουτ. σούπας πάπρικα
- 2 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
Για το κοτόπουλο
Διαδικασία
Βήμα 1
Τοποθετείτε το κοτόπουλο με τη μεριά του στήθους προς τα κάτω και με ψαλίδι κουζίνας αφαιρείτε την πίσω ραχοκοκαλιά κόβοντάς την από τα δεξιά και αριστερά. Γυρίζετε το κοτόπουλο από την άλλη και το πατάτε με έναν μπάτη απαλά στο στήθος και τα μπούτια για να το απλώσετε. Στεγνώνετε το κοτόπουλο καλά.
Βήμα 2
Ανακατεύετε τα μπαχαρικά με το ελαιόλαδο και το ξίδι και με το μίγμα αλείφετε το κοτόπουλο και από τις δύο μεριές. Μαρινάρετε για 1 ώρα.
Βήμα 3
Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε μία διπλή σχάρα με λαβή και το ψήνετε πάνω στα κάρβουνα με τη μεριά του δέρματος προς τα πάνω για 17 λεπτά περίπου. Γυρίζετε από την άλλη μεριά και ψήνετε για 12-15 λεπτά επιπλέον. Πρέπει να προσέξετε να μην καεί το δέρμα σε αυτή τη διαδικασία. Αν η φωτιά είναι δυνατή, τότε θα πρέπει να τοποθετήσετε το κοτόπουλο λίγο πιο ψηλά. Αφήνετε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 5 λεπτά πριν το τεμαχίσετε.
Βήμα 4
Για τη σάλτσα: Ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο σε ένα μπλέντερ για 2 λεπτά σε πολύ υψηλή ταχύτητα. Στο τέλος και, με το μπλέντερ σε λειτουργία, προσθέτετε το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και, αν θέλετε, προσθέτετε επιπλέον λάιμ. Κρυώνετε τη σάλτσα στο ψυγείο για 2 ώρες. Αν θέλετε να κάνετε τη σάλτσα πιο light, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή μαγιονέζα με στραγγιστό γιαούρτι. Σερβίρετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα δίπλα σε ένα μπολ.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb