Penne alla norma
clock icon
1:20'

Πέννες αλά νόρμα από τη Σικελία

Υλικά

  • Μερίδες: 2
  • 1 μικρή μελιτζάνα φλάσκα, σε κυβάκια 3 εκ.
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • ½ κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη σελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 πρέζα μπούκοβο καυτερό
  • 400 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα κονκασέ ή ντομάτες ώριμες στην εποχή τους
  • 200 γρ. πέννες
  • 20 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη, για το σερβίρισμα
  • 1 χούφτα φύλλα βασιλικού
  • αλάτι

Pasta alla Norma και εν προκειμένω penne alla Norma. Πρόκειται για μία από τις κλασικές συνταγές της Σικελίας, με τη μελιτζάνα να πρωταγωνιστεί στο πιάτο.

Βάζουμε τη μελιτζάνα σε ένα μεγάλο μπολ και την αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη μελιτζάνα. Τη μαγειρεύουμε για 5΄ γυρίζοντάς την από όλες τις πλευρές τακτικά μέχρι να καεί η φλούδα της. Τη ρίχνουμε σε ένα μπολ και την ψιλοκόβουμε.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με 1-2 κουτ. σούπας νερό για 5΄ ή μέχρι να γίνει διάφανο, προσθέτοντας επιπλέον νερό αν αρχίσει να καίγεται. Κατόπιν, ρίχνουμε το σκόρδο, το μπούκοβο, και σοτάρουμε για 1΄. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και ½ φλιτζάνι νερό. Αλατίζουμε. Ρίχνουμε στη σάλτσα τη μελιτζάνα και τη σιγοβράζουμε για 20΄-30΄ ή μέχρι η σάλτσα να συμπυκνωθεί.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία ή λίγο λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο (αλ ντέντε). Τα σουρώνουμε κρατώντας 1/2 φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασαν. Τα ρίχνουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε, προσθέτοντας λίγο από το νερό αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή. Προσθέτουμε τα 3/4 του τυριού και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε σε δύο πιάτα, γαρνίρουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε τη μελιτζάνα σε ένα μεγάλο μπολ και την αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη μελιτζάνα. Τη μαγειρεύουμε για 5΄ γυρίζοντάς την από όλες τις πλευρές τακτικά μέχρι να καεί η φλούδα της. Τη ρίχνουμε σε ένα μπολ και την ψιλοκόβουμε.

Βήμα 2

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με 1-2 κουτ. σούπας νερό για 5΄ ή μέχρι να γίνει διάφανο, προσθέτοντας επιπλέον νερό αν αρχίσει να καίγεται. Κατόπιν, ρίχνουμε το σκόρδο, το μπούκοβο, και σοτάρουμε για 1΄. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και ½ φλιτζάνι νερό. Αλατίζουμε. Ρίχνουμε στη σάλτσα τη μελιτζάνα και τη σιγοβράζουμε για 20΄-30΄ ή μέχρι η σάλτσα να συμπυκνωθεί.

Βήμα 3

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία ή λίγο λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο (αλ ντέντε). Τα σουρώνουμε κρατώντας 1/2 φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασαν. Τα ρίχνουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε, προσθέτοντας λίγο από το νερό αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή. Προσθέτουμε τα 3/4 του τυριού και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε σε δύο πιάτα, γαρνίρουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.