PATATOPITA  JABON -TYRI olive1
clock icon
1:30'

Πατατόπιτα με ζαμπόν και τυρί

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
  • 1 φάκελο Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ
  • 600ml γάλα
  • 75γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 150γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 250γρ. κασέρι τριμμένο
  • 200γρ. φέτα
  • 2 αβγά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο για το ταψί και την πίτα

Ψάχνετε για μία χορταστική πίτα με μία ιδιαίτερη γέμιση; Φτιάξτε μία νόστιμη πατατόπιτα με Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ, ζαμπόν και τυριά. Θα τη σερβίρετε ζεστή και θα την απολαύσουν μικροί και μεγάλοι.

Πρώτα ετοιμάζετε η γέμιση: Ζεσταίνετε το γάλα και ρίχνετε μέσα το βούτυρο και τον ένα φάκελο του Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ. Ανακατεύετε καλά και στη συνέχεια προσθέτετε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν. Ρίχνετε σχεδόν ταυτόχρονα τη φέτα, το κασέρι και το ζαμπόν. Ανακατεύετε και προσθέτετε αρκετό μοσχοκάρυδο και τριμμένο πιπέρι. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι αν είναι απαραίτητο.
Λαδώνετε το ταψί σας και χωρίζετε τα φύλλα στη μέση. Απλώνετε το πρώτο φύλλο και με ένα πινέλο το αλείφετε με ελαιόλαδο. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μισά φύλλα, αφήνοντάς τα να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζετε τη γέμιση μέσα στο ταψί και την ισιώνετε με σπάτουλα.
Φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση λαδώνοντάς τις άκρες και μετά στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα. Τέλος συγυρίζετε τα φύλλα γύρω γύρω στο ταψί ραντίζετε την πίτα με λίγο νερό και με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζετε την πίτα σε κομμάτια προσπαθώντας να μην φτάσετε μέχρι τον πάτο του ταψιού.
Ψήνετε την πατατόπιτα στον φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου και μέχρι να ροδοκοκκινίσει πάνω κάτω. Τη βγάζετε και τη σερβίρετε ζεστή κόβοντας σε κομμάτια.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα ετοιμάζετε η γέμιση: Ζεσταίνετε το γάλα και ρίχνετε μέσα το βούτυρο και τον ένα φάκελο του Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ. Ανακατεύετε καλά και στη συνέχεια προσθέτετε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν. Ρίχνετε σχεδόν ταυτόχρονα τη φέτα, το κασέρι και το ζαμπόν. Ανακατεύετε και προσθέτετε αρκετό μοσχοκάρυδο και τριμμένο πιπέρι. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι αν είναι απαραίτητο.

Βήμα 2

Λαδώνετε το ταψί σας και χωρίζετε τα φύλλα στη μέση. Απλώνετε το πρώτο φύλλο και με ένα πινέλο το αλείφετε με ελαιόλαδο. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μισά φύλλα, αφήνοντάς τα να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζετε τη γέμιση μέσα στο ταψί και την ισιώνετε με σπάτουλα.

Βήμα 3

Φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση λαδώνοντάς τις άκρες και μετά στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα. Τέλος συγυρίζετε τα φύλλα γύρω γύρω στο ταψί ραντίζετε την πίτα με λίγο νερό και με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζετε την πίτα σε κομμάτια προσπαθώντας να μην φτάσετε μέχρι τον πάτο του ταψιού.

Βήμα 4

Ψήνετε την πατατόπιτα στον φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου και μέχρι να ροδοκοκκινίσει πάνω κάτω. Τη βγάζετε και τη σερβίρετε ζεστή κόβοντας σε κομμάτια.