Οι πατάτες σοφιγάδες είναι ένα πολύ απλό αλλά νόστιμο πιάτο της Κεφαλλονιάς που στην ουσία αποτελεί ανάμειξη τηγανητών κύβων πατάτας με μια σάλτσα ντομάτας, σκόρδου και μαϊντανού, με τη διαφορά ότι στο τέλος προστίθεται λεμόνι. Ταιριάζουν ιδανικά σε καλοκαιρινό μεσημεριανό τραπέζι, είτε ζεστές, μόλις μαγειρευτούν, είτε και σε θερμοκρασία δωματίου, σε ρόλο χορταστικής πατατοσαλάτας.
Υλικά
- 6 πατάτες (καθαρισμένες ή με τη φλούδα τους) κομμένες σε κύβους των 2-3 εκ.
- 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 400 γρ. σάλτσα τομάτας
- 50 γρ. τοματοπελτέ
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- ½ λεμόνι, τον χυμό
- αλάτι, πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο για τη σάλτσα
- 300 ml περίπου ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε σε φριτέζα ή κατσαρόλα το λάδι για το τηγάνισμα να κάψει μέχρι να αρχίσει να αχνίζει (160°C) και ρίχνετε τις πατάτες στεγνές για να τηγανιστούν σε δυνατή φωτιά.
Βήμα 2
Σε άλλη κατσαρόλα ή φαρδύ τηγάνι, βάζετε λίγο ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστεί σε μεσαία ένταση, ανακατεύοντας για 3-4′.
Βήμα 3
Μόλις το κρεμμύδι αρχίσει να μελώνει, προσθέτετε σταδιακά την σάλτσα τομάτας, τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη, και το πολτοποιημένο σκόρδο. Τα αφήνετε να βράσουν για 5′ περίπου ανακατεύοντας κάθε τόσο ώστε να πήξει κάπως η σάλτσα. Σβήνετε τη φωτιά και περιμένετε να γίνουν οι πατάτες.
Βήμα 4
Σε περίπου 15′ από τότε που μπήκαν οι πατάτες, όταν έχουν τηγανιστεί έχοντας κάνει ελαφριά κρούστα απέξω, τις προσθέτετε προσεκτικά μέσα στη σάλτσα. Ανακατεύετε καλά, προσθέτετε τον μαϊντανό, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και τις αφήνετε για 5′ για να δέσουν οι γεύσεις.