Η κλασική γαλλική συνταγή σε μια νόστιμη, πιο ελαφριά παραλλαγή με γάλα αντί για κρέμα γάλακτος. Συνοδεύουν με τον καλύτερο τρόπο πάσης φύσεως κρεατικά αλλά και ψαρικά.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
- 1 λίτρο γάλα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 75γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε τις καθαρισμένες πατάτες σε λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες, με μαντολίνο ή υπομονετικά με κοφτερό μαχαίρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.Βήμα 2
Κόβετε στη μέση τη μια σκελίδα σκόρδο και τρίβετε με αυτή το πυρίμαχο ταψί σας πριν το βουτυρώσετε καλά. Κόβετε τις σκελίδες του σκόρδου σε πολύ μικρά κομματάκια. Κάνετε στο ταψί σας μια στρώση με πατάτες, να μισοακουμπά η μια πάνω στην άλλη και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε εδώ κι εκεί κομματάκια από βούτυρο και πασπαλίζετε με λίγο σκόρδο.Βήμα 3
Συνεχίζετε τη διαδικασία με τρεις τέσσερις στρώσεις πατάτας και μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας. Προσθέτετε τόσο γάλα στο ταψί όσο να σκεπάσει τις πατάτες και να τις ξεπερνά κατά ½ δάχτυλο. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο περίπου για 1 ώρα ή μέχρι να ψηθούν οι πατάτες.Βήμα 4
Τότε βγάζετε το ταψί από το φούρνο, πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια του φαγητού με την τριμμένη γραβιέρα και ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει λίγο χρώμα.Βήμα 5
Σερβίρετε τις πατάτες dauphinois ζεστές σαν γαρνιτούρα, πασπαλίζοντας με λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή