Δεν υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό για το ψητό κρέας από τις πατάτες φούρνου. Στην πιο γιορτινή εκδοχή τους βέβαια, γίνονται “ακορντεόν” και γεμίζονται με ζαμπόν και τυριά.
Υλικά
- 8 πατάτες σε ίδιο μέγεθος
- 8 φέτες ζαμπόν λεπτές (προαιρετικά)
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 50γρ. πικάντικο τυρί τριμμένο (παρμεζάνα, λαδοτύρι Μυτιλήνης, κεφαλογραβιέρα)
- 2 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε τις πατάτες και, αν χρειάζεται, κόβετε μια μικρή φετούλα στο πλάι για να είναι πιο σταθερές. Με κοφτερό μαχαίρι τις κόβετε βαθιά σε λεπτές παράλληλες φέτες χωρίς να φτάσετε μέχρι κάτω. Όταν τις ανοίξετε θα μοιάζουν με ακορντεόν (ή ανοιχτό βιβλίο).Βήμα 2
Λαδώνετε με πινέλο τον πάτο ενός σκεύους και πασπαλίζετε με το σκόρδο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC.Βήμα 3
Κόβετε το ζαμπόν σε λεπτές λωρίδες και τις βάζετε ανάμεσα από τις φέτες πατάτας αφού τις αλατίσετε. Βάζετε τις πατάτες στο σκεύος, τις περιχύνετε με το ζωμό και τις βάζετε στο μάτι της κουζίνας μέχρι να πάρει βράση ο ζωμός.Βήμα 4
Μεταφέρετε το σκεύος στο φούρνο και ψήνετε για 20 λεπτά. Θα πρέπει να έχουν μαλακώσει ελαφρώς.Βήμα 5
Τις πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το τριμμένο τυρί και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν. Τις σερβίρετε ζεστές.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης – Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή