pastitsio me fyllo anoigma new
clock icon
1:40'

Παστίτσιο με φύλλο

Υλικά

    Για το παστίτσιο

  • 5 κουτ. σούπας Βούτυρο Lurpak + 6o γρ. λιωμένο για τα φύλλα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κιλό κιμά ανάμεικτο (500γρ. χοιρινό + 500γρ. μοσχαρίσιο)
  • 2 κουτ. σούπας ουίσκι ή κονιάκ
  • 400 γρ. φρέσκες ντομάτες τριμμένες ή κονκασέ
  • 1 πακέτο μακαρόνια Νο2 για παστίτσιο
  • 9 λεπτά φύλλα κρούστας
  • 150 γρ. Arla Mozarella τριμμένη
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ:

  • 100 γρ. Βούτυρο Lurpak
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 1800 ml γάλα φρέσκο, ζεστό
  • 200 ml Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
  • 1 καλή πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 150 γρ. γραβιέρα, ψιλοτριμμένη
  • 50 γρ. Arla Mozarella τριμμένη

Μια εναλλακτική εκδοχή για το κλασικό μαμαδίστικο παστίτσιο: Xρησιμοποιούμε φύλλο κρούστας και φτιάχνουμε την πιο νόστιμη μπεσαμέλ χάρη στο Βούτυρο Lurpak και τα τυριά της Arla.

Παστίτσιο: Ζεσταίνουμε το Βούτυρο Lurpak σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδια και τα σκόρδα, ψιλοκομμένα σε ένα μπλεντεράκι. Μετά προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτεί για περίπου 30'.

Για την μπεσαμέλ: Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το Βούτυρο Lurpak με το ηλιέλαιο μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη. Μόλις το μείγμα πάρει ξανθό χρώμα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα μέχρι να απορροφηθεί.

Προσθέτουμε την Arla Κρέμα Γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα (ανακατεύουμε διαρκώς). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μετά από 1' προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και τη γραβιέρα ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε στην άκρη.

Όσο ετοιμάζουμε τον κιμά και την μπεσαμέλ, βράζουμε τα μακαρόνια με αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα για 3' λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία (τα θέλουμε λίγο αλ ντέντε). Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα ασπράδια των αυγών και με 50 γρ. Arla Mozarella τριμμένη.

Σε μεγάλη στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνουμε ένα-ένα προτού τα στρώσουμε, έπειτα τα μισά μακαρόνια, τον κιμά και τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος, καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και με τα 150 γρ. Arla Mozarella.

Τα φύλλα που εξέχουν τα φέρνουμε προς τα μέσα ή τα κόβουμε. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα που έχουμε βουτυρώσει πρώτα ένα-ένα. Ψήνουμε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45΄-60΄. Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Φωτογραφίες: Studio M – Styling: Elena Jeffrey – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Διαδικασία

Βήμα 1

Παστίτσιο: Ζεσταίνουμε το Βούτυρο Lurpak σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδια και τα σκόρδα, ψιλοκομμένα σε ένα μπλεντεράκι. Μετά προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτεί για περίπου 30'.

Βήμα 2

Για την μπεσαμέλ: Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το Βούτυρο Lurpak με το ηλιέλαιο μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη. Μόλις το μείγμα πάρει ξανθό χρώμα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα μέχρι να απορροφηθεί.

Βήμα 3

Προσθέτουμε την Arla Κρέμα Γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα (ανακατεύουμε διαρκώς). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μετά από 1' προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και τη γραβιέρα ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 4

Όσο ετοιμάζουμε τον κιμά και την μπεσαμέλ, βράζουμε τα μακαρόνια με αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα για 3' λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία (τα θέλουμε λίγο αλ ντέντε). Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα ασπράδια των αυγών και με 50 γρ. Arla Mozarella τριμμένη.

Βήμα 5

Σε μεγάλη στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνουμε ένα-ένα προτού τα στρώσουμε, έπειτα τα μισά μακαρόνια, τον κιμά και τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος, καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και με τα 150 γρ. Arla Mozarella.

Βήμα 6

Τα φύλλα που εξέχουν τα φέρνουμε προς τα μέσα ή τα κόβουμε. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα που έχουμε βουτυρώσει πρώτα ένα-ένα. Ψήνουμε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45΄-60΄. Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Βήμα 7

Φωτογραφίες: Studio M – Styling: Elena Jeffrey – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης