Μια απίστευτα λαχταριστή, καλοκαρινή πάστα φλόρα με βερίκοκα. Για ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση μπορείτε να συνοδεύσετε το κάθε κομμάτι με μια μπάλα παγωτό βανίλια. Της πάει γάντι!
Υλικά
- 250γρ. βούτυρο φρέσκο + 2 κουτ. σούπας για το άλειμμα της φόρμας
- 125γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 αβγά ολόκληρα
- 1 πρέζα βανίλια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ½ κιλό αλεύρι μαλακό
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 20 βερίκοκα ώριμα
- 2 ποτηράκια του κρασιού ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 βανιλίνη
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Ο καλύτερος τρόπος παρασκευής είναι να χρησιμοποιήσετε μίξερ. Ρίχνετε στον κάδο το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάτε μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Στην αρχή δουλεύετε τη ζύμη σε μικρή ταχύτητα και μετά σε μεγάλη.
Βήμα 2
Αμέσως μετά προσθέτετε τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια και το ξύσμα.
Βήμα 3
Αδειάζετε το μίγμα σε μια λεκανίτσα και το δουλεύετε με το χέρι για 1-2 λεπτά. Κάνετε μια μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Χωρίζετε τα βερίκοκα στη μέση, βγάζετε το κουκούτσι και με ένα μαχαιράκι αφαιρείτε το σκληρό κομμάτι τους πάνω πάνω. Στη συνέχεια αδειάζετε τη ζάχαρη μαζί με ένα νεροπότηρο νερό σε μια κατσαρόλα και τη βάζετε στη φωτιά. Μόλις βράσει και λιώσει η ζάχαρη προσθέτετε τα βερίκοκα. Αφού πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε υπομονετικά μέχρι να εξαφανιστεί σχεδόν το νερό. Ρίχνετε μέσα τη βανίλια και αφήνετε να κρυώσουν λιγάκι. Τα περνάτε τότε από το μπλέντερ να γίνουν ένας πηχτός πολτός.
Βήμα 5
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, κρατάτε το ¼ της ποσότητας στην άκρη και βουτυρώνετε τη φόρμα της τάρτας (για να διευκολυνθείτε χρησιμοποιείτε μια αντικολλητική φόρμα που θα σας βοηθήσει στο ξεφορμάρισμα). Πιέζοντας την υπόλοιπη ζύμη την απλώνετε να σκεπάσει όλη τη φόρμα και τα πλαϊνά της.
Βήμα 6
Αδειάζετε τη μαρμελάδα μέσα στην τάρτα και τη στρώνετε με ένα μαχαίρι. Με τη ζύμη που κρατήσατε φτιάχνετε λεπτά κορδονάκια και τα τοποθετείτε πάνω από τη μαρμελάδα σταυρωτά. Σκεπάζετε την τάρτα με λαδόκολλα και την ψήνετε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά. Ξεφουρνίζετε και την αφήνετε να κρυώσει πριν τη σερβίρετε σε στρογγυλή πιατέλα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb