Μια ξεχωριστή συνταγή για παπουτσάκια μελιτζάνας απίστευτης νοστιμιάς, που μας εμπιστεύτηκε ο σεφ Αλέξανδρος Φουρούλης του εστιατορίου Μάνη Μάνη.
Υλικά
- 4 μελιτζάνες τσακώνικες
- 400γρ. μοσχάρι ελιά (ή 250γρ. αρνί από μπούτι και 200γρ. μοσχαρίσια ελιά)
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- χυμό από 5 ντομάτες ώριμες
- 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
- λίγη ζάχαρη
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- 50γρ. αλεύρι
- 200γρ. γάλα
- 50γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- λίγο μοσχοκάρυδο
- λίγο ελαιόλαδο
- 50γρ. γιαούρτι
- 10 φύλλα δυόσμου
- 30ml ελαιόλαδο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
Για την μπεσαμέλ
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε τις τσακώνικες μελιτζάνες κατά μήκος, τις χαράζετε και τις ξεπικρίζετε στο νερό. Τις λαδώνετε και τις ψήνετε σε δυνατό φούρνο με λίγο αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη για 15 λεπτά.
Βήμα 2
Καίτε τις φλάσκες μελιτζάνες στο γκαζάκι και μετά τις τρυπάτε και τις ψήνετε στο φούρνο στους 250οC μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 3
Ψιλοκόβετε το κρέας (είναι πιο εύκολο αν το αφήσετε 1 ώρα στην κατάψυξη). Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο, ρίχνετε το κρέας, αλάτι και πιπέρι και, αφού σοταριστούν κι αυτά, σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του.
Βήμα 4
Για την μπεσαμέλ: Ξεφλουδίζετε τις ψημένες φλάσκες μελιτζάνες και αφήνετε την ψίχα τους σε σουρωτήρι. Κρατάτε το χυμό που θα βγάλουν μέσα σε ένα μπολ. Ύστερα ψιλοκόβετε τη στραγγισμένη ψίχα. Ζεσταίνετε σε ξεχωριστό σκεύος λίγο λάδι και ψήνετε το αλεύρι. Ρίχνετε τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, το χυμό τους και το γάλα. Ανακατεύετε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και στο τέλος αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το μοσχοκάρυδο.
Βήμα 5
Αραδιάζετε τις ψημένες τσακώνικες μελιτζάνες σε ένα ταψί, τις πιέζετε λίγο να δημιουργήσετε κοιλότητες και μοιράζετε από πάνω πρώτα το κρέας και μετά την μπεσαμέλ καπνιστής μελιτζάνας. Πασπαλίζετε με την κεφαλογραβιέρα από πάνω και τις ψήνετε στο φούρνο στους 180οC για 40 λεπτά περίπου.
Βήμα 6
Για τη σάλτσα γιαουρτιού αναμιγνύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τη διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή