Κοτόπουλο γεμιστό με σπεντζοφάι έχετε δοκιμάσει; Μία πρωτότυπη και πολύ νόστιμη συνταγή που εντυπωσιάζει με τη γεύση της και το αναπάντεχο «πάντρεμα» των υλικών.
Υλικά
- 8 φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
- ξύσµα από 1 λεµόνι
- ρίγανη
- 4 πατάτες µεγάλες καθαρισµένες & κοµµένες σε κύβους
- αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισµα
- λίγες φλούδες γραβιέρας για το σερβίρισµα
- αλάτι, πιπέρι
- 2 λουκάνικα χωριάτικα σε κυβάκια
- 1 πιπεριά σε κυβάκια
- 1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 ντοµάτα μικρή σε κυβάκια
- 150γρ. γραβιέρα σε κυβάκια
- λίγη ρίγανη, αλάτι
Για τη γέµιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα του κοτόπουλου και σε ένα μεγάλο µπολ αναµιγνύετε το ελαιόλαδο µε το ξύσµα και το µισό κρασί. Βάζετε µέσα στο μπολ το κοτόπουλο να µαριναριστεί και το αφήνετε σκεπασµένο στο ψυγείο.Βήμα 2
Ετοιµάζετε στο µεταξύ τη γέµιση: Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεµµύδι και την πιπεριά µε το ελαιόλαδο και όταν µαλακώσουν, προσθέτετε το λουκάνικο και συνεχίζετε το σοτάρισµα µέχρι να αλλάξει χρώµα. Ρίχνετε την ντοµάτα, λίγο αλάτι και τη ρίγανη και µαγειρεύετε µέχρι η ντοµάτα να στεγνώσει από τα υγρά της. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.Βήμα 3
Στραγγίζετε το κοτόπουλο από τη µαρινάδα του και την κρατάτε στην άκρη. Απλώνετε ένα ένα τα κοµµάτια του κοτόπουλου στον πάγκο µπροστά σας και βάζετε στο κέντρο του καθενός από λίγη γέµιση και µερικά κυβάκια τυριού και τα κλείνετε σε πακέτο. Στερεώνετε µε οδοντογλυφίδα και ύστερα µε ένα κοµµάτι σπάγκο ψησίματος δένετε τα πακέτα και τα αραδιάζετε σε ταψί αφαιρώντας την οδοντογλυφίδα.Βήμα 4
Περιχύνετε µε τη µαρινάδα και το υπόλοιπο κρασί και ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου µέχρι να ροδίσουν τα πακέτα.Βήμα 5
Στο µεταξύ βράζετε τις πατάτες σε αλατισµένο νερό για 10 λεπτά. Ύστερα τις στραγγίζετε και, αφού βάλετε σε µια κατσαρόλα µπόλικο αραβοσιτέλαιο να κάψει, τις τηγανίζετε µέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρετε σε κάθε µερίδα από δύο πακετάκια κοτόπουλου συνοδεύοντας µε τις τηγανισµένες πατάτες και µερικές φλούδες γραβιέρας.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή