orfano frikase

Υλικά

  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα (το λευκό μέρος κομμένο σε μεγάλα κομμάτια και το τρυφερό πράσινο ψιλοκομμένο)
  • 1 σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια
  • 1 μαραθόριζα καθαρισμένη και κομμένη στα 8
  • 4 καρότα, σε χοντρά κομμάτια
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 μεγάλο ματσάκι μυρώνια
  • 1 μεγάλο ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 αβγά
  • 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι

Τι του λείπει αυτού το φρικασέ; Το κρέας. Του περισσεύει όμως η νοστιμιά και τα αρώματα χάρη στα άφθονα μυρωδικά. Να το δοκιμάσετε, θα σας αρέσει πολύ.

Ζεσταίνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε για 5 λεπτά το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ανακατεύοντας πού και πού. Προσθέτετε τα καρότα, τη σελινόριζα, τη μαραθόριζα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 10 λεπτά ακόμη.

Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί να σκεπαστούν τα λαχανικά. Μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το φαγητό για 20 λεπτά.

Στη συνέχεια, προσθέτετε τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να μαγειρευτούν καλά όλα τα λαχανικά της κατσαρόλας και να μείνει το φαγητό με πλούσια σάλτσα. Δοκιμάζετε για αλατοπίπερο και προσθέτετε λίγο επιπλέον αν χρειάζεται. Σβήνετε τη φωτιά και βγάζετε στην άκρη μία κουτάλα της σούπας ζωμό από το φαγητό.

Χτυπάτε στο μπλέντερ για 2 λεπτά τα αβγά με το χυμό του λεμονιού. Προσθέτετε το ζωμό που βγάλατε στην άκρη και χτυπάτε για λίγο ακόμη. Περιχύνετε όλο το φαγητό στην κατσαρόλα με το αβγολέμονο, προσθέτετε το μισό άνηθο και κουνάτε κυκλικά την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού και να ενωθεί με την υπόλοιπη σάλτσα.

Αφήνετε την κατσαρόλα στο σβησμένο μάτι. Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό, πασπαλίζοντας με επιπλέον ψιλοκομμένο άνηθο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε για 5 λεπτά το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ανακατεύοντας πού και πού. Προσθέτετε τα καρότα, τη σελινόριζα, τη μαραθόριζα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 10 λεπτά ακόμη.

Βήμα 2

Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί να σκεπαστούν τα λαχανικά. Μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το φαγητό για 20 λεπτά.

Βήμα 3

Στη συνέχεια, προσθέτετε τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να μαγειρευτούν καλά όλα τα λαχανικά της κατσαρόλας και να μείνει το φαγητό με πλούσια σάλτσα. Δοκιμάζετε για αλατοπίπερο και προσθέτετε λίγο επιπλέον αν χρειάζεται. Σβήνετε τη φωτιά και βγάζετε στην άκρη μία κουτάλα της σούπας ζωμό από το φαγητό.

Βήμα 4

Χτυπάτε στο μπλέντερ για 2 λεπτά τα αβγά με το χυμό του λεμονιού. Προσθέτετε το ζωμό που βγάλατε στην άκρη και χτυπάτε για λίγο ακόμη. Περιχύνετε όλο το φαγητό στην κατσαρόλα με το αβγολέμονο, προσθέτετε το μισό άνηθο και κουνάτε κυκλικά την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού και να ενωθεί με την υπόλοιπη σάλτσα.

Βήμα 5

Αφήνετε την κατσαρόλα στο σβησμένο μάτι. Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό, πασπαλίζοντας με επιπλέον ψιλοκομμένο άνηθο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb