Ανοιξιάτικο ορεκτικό που ξεχωρίζει τόσο με τη γεύση όσο και με τα χρώματά του. Ο συνδυασμός του κόκκινου χούμους με τα τσιγαριαστά χόρτα θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά
- 4 μεγάλα παξιμάδια κριθαρένια ή χαρουπιού
- ελαιόλαδο, για το μούλιασμα των παξιμαδιών και το σερβίρισμα
- λίγο ξίδι βαλσαμικό, για το σερβίρισμα
- 300 γρ. ρεβίθια βρασμένα
- 2 μεγάλα παντζάρια (μόνο τα κεφάλια), ψημένα
- 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 80 ml έ.π. ελαιόλαδο
- 1 πράσο, μόνο το λευκό και το ανοιχτό πράσινο μέρος, χοντροκομμένο
- 600 γρ. (καθαρό βάρος) διάφορα χόρτα, π.χ. σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια, λάπαθα, χοντροκομμένα
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 1 μεγάλη ντομάτα, ξεφλουδισμένη, χοντροκομμένη
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το χούμους
Για τα τσιγαριαστά χόρτα
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το χούμους: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα πολτοποιούμε μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα.Βήμα 2
Για τα τσιγαριαστά χόρτα: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε τα πράσα και σοτάρουμε για 3΄-4΄ μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τα χόρτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 8΄-10΄ μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον πελτέ και την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τα χόρτα να μαγειρευτούν για 15΄.Βήμα 3
Για το σερβίρισμα: Βρέχουμε τα παξιμάδια με νερό μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Μοιράζουμε το χούμους και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του παξιμαδιού. Από πάνω ακουμπάμε τα τσιγαριαστά χόρτα και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και λίγο ξίδι βαλσαμικό. Πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.Φωτογραφία: Studiom.gr - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση