Gnocchi Purple Sprouting Broccoli
clock icon
20'

Νιόκι με σκόρδο, βούτυρο και μοβ μπρόκολο

Υλικά

  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. μοβ μπρόκολο
  • 500 γρ. νιόκι
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • Για τη σάλτσα

  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κόκκινο τσίλι, ψιλοκομμένο
  • 75 γρ. βούτυρο
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 30 γρ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη (και έξτρα για το
  • ½ κουτ. σούπας μουστάρδα ντιζόν

Τα νιόκι είναι τόσο, μα τόσο νόστιμα! Ο σεφ Γιώργος Δημητρακόπουλος τα φτιάχνει με βούτυρο, λίγο σκόρδο και μοβ μπρόκολο. Ορεκτικό ή κυρίως, το πιάτο αυτό ταιριάζει με οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο τραπέζι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεσαίο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε το μπρόκολο για 5΄-10΄ ή μέχρι να αρχίσει να ροδίσει.
Για τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο, εν συνεχεία το σκόρδο και το τσίλι και μαγειρεύουμε για 5΄ ακόμα.
Προσθέτουμε το βούτυρο, τον χυμό λεμονιού, την παρμεζάνα, τη μουστάρδα, καρυκεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το τυρί και τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ενώ μαγειρεύουμε τα νιόκι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό για 3΄-4΄.
Στραγγίζουμε τα νιόκι εξοικονομώντας λίγο από το νερό μαγειρέματος και τα ρίχνουμε όλα στη σάλτσα, προσθέτοντας λίγο από το νερό μαγειρέματος που κρατήσαμε για να αραιώσουμε τη σάλτσα μας, αν χρειαστεί. Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ με το μπρόκολο, προσθέτουμε χυμό λεμονιού και επιπλέον παρμεζάνα, αν επιθυμούμε.
Φωτογραφία: Charlie Richards

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεσαίο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε το μπρόκολο για 5΄-10΄ ή μέχρι να αρχίσει να ροδίσει.

Βήμα 2

Για τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο, εν συνεχεία το σκόρδο και το τσίλι και μαγειρεύουμε για 5΄ ακόμα.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το βούτυρο, τον χυμό λεμονιού, την παρμεζάνα, τη μουστάρδα, καρυκεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το τυρί και τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ενώ μαγειρεύουμε τα νιόκι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό για 3΄-4΄.

Βήμα 4

Στραγγίζουμε τα νιόκι εξοικονομώντας λίγο από το νερό μαγειρέματος και τα ρίχνουμε όλα στη σάλτσα, προσθέτοντας λίγο από το νερό μαγειρέματος που κρατήσαμε για να αραιώσουμε τη σάλτσα μας, αν χρειαστεί. Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ με το μπρόκολο, προσθέτουμε χυμό λεμονιού και επιπλέον παρμεζάνα, αν επιθυμούμε.

Φωτογραφία: Charlie Richards