clock icon
40'

Μυθική σαλάτα Caesar με κοτόπουλο

Υλικά

  • 3 μαρούλια πλυμένα και καθαρισμένα
  • 3 στήθη κοτόπουλο Νιτσιάκος (περίπου 200γρ. το καθένα)
  • παρμεζάνα σε φλοίδες
  • 300γρ. ψωμί μπαγιάτικο, σε κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
  • 100ml ελαιόλαδο
  • Για το dressing

  • 1 αβγό
  • ελαιόλαδο
  • 4-6 φιλέτα αντζούγιας λιωμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 μικρή κουταλιά μουστάρδα dijon
  • ξίδι λευκό
  • λίγες σταγόνες tabasco
  • λίγες σταγόνες Worcestershire sauce
  • λίγες σταγόνες sriracha sauce
  • λίγο αλάτι

Η διάσημη αμερικανική σαλάτα αγαπά πολύ το κοτόπουλο που τη μετατρέπει σε ένα χορταστικό αλλά ελαφρύ πιάτο. Το dressing κάνει τη διαφορά απογειώνοντας γευστικά τη σαλάτα.

Ετοιμάζετε πρώτα τα κρουτόν: Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το σκόρδο με το ελαιόλαδο για 20 δευτερόλεπτα και ρίχνετε μέσα το ψωμί κομμένο σε κυβάκια. Σοτάρετε για 1-2 λεπτά, αλατοπιπερώνετε και μεταφέρετε τα κρουτόν σε ταψί. Ψήνετε στο φούρνο στους 160οC για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ξεραθούν τα ψωμάκια. Βγάζετε τα κρουτόν από το φούρνο και τα αραδιάζετε σε πιάτο στρωμμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίσουν από το λάδι.
Στο μεταξύ φιλετάρετε το κοτόπουλο και το ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
Για το dressing: Ρίχνετε στο μπλέντερ το αβγό, το σκόρδο και τη μουστάρδα και χτυπάτε καλά. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, προσθέτετε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνετε μαγιονέζα. Στην συνέχεια ρίχνετε μέσα και τις αντσούγιες, τη Worcestershire sauce, τη sriracha sauce, το tabasco, το ξίδι και λίγο αλάτι.
Σε ένα μεγάλο μπολ κόβετε τα μαρούλια με το χέρι και τα ανακατεύετε με το dressing που ετοιμάσατε. Μεταφέρετε τη σαλάτα σε μεγάλη σαλατιέρα ή τη μοιράζετε σε μικρότερα μπολ. Κόβετε το κοτόπουλο σε λεπτές φέτες και το προσθέτετε στη σαλάτα. Πασπαλίζετε με την παρμεζάνα, τα κρουτόν και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε πρώτα τα κρουτόν: Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το σκόρδο με το ελαιόλαδο για 20 δευτερόλεπτα και ρίχνετε μέσα το ψωμί κομμένο σε κυβάκια. Σοτάρετε για 1-2 λεπτά, αλατοπιπερώνετε και μεταφέρετε τα κρουτόν σε ταψί. Ψήνετε στο φούρνο στους 160οC για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ξεραθούν τα ψωμάκια. Βγάζετε τα κρουτόν από το φούρνο και τα αραδιάζετε σε πιάτο στρωμμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίσουν από το λάδι.

Βήμα 2

Στο μεταξύ φιλετάρετε το κοτόπουλο και το ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.

Βήμα 3

Για το dressing: Ρίχνετε στο μπλέντερ το αβγό, το σκόρδο και τη μουστάρδα και χτυπάτε καλά. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, προσθέτετε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνετε μαγιονέζα. Στην συνέχεια ρίχνετε μέσα και τις αντσούγιες, τη Worcestershire sauce, τη sriracha sauce, το tabasco, το ξίδι και λίγο αλάτι.

Βήμα 4

Σε ένα μεγάλο μπολ κόβετε τα μαρούλια με το χέρι και τα ανακατεύετε με το dressing που ετοιμάσατε. Μεταφέρετε τη σαλάτα σε μεγάλη σαλατιέρα ή τη μοιράζετε σε μικρότερα μπολ. Κόβετε το κοτόπουλο σε λεπτές φέτες και το προσθέτετε στη σαλάτα. Πασπαλίζετε με την παρμεζάνα, τα κρουτόν και σερβίρετε.