psari sto alati IMG_1121
clock icon
1:10'

Μυλοκόπι ψημένο σε κρούστα από αλάτι

Υλικά

  • 1 μυλοκόπι, περίπου 1 κιλό
  • 2 κιλά χοντρό αλάτι θαλασσινό
  • 6 ασπράδια αβγών
  • 1 ματσάκι από φρέσκα αρωματικά (δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, μαντζουράνα, λεβάντα)
  • κόκκους πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Ένας διαφορετικός τρόπος για να ψήσετε το ψάρι σας, δίνοντας του πολύ νόστιμη γεύση, ενώ γλυτώνετε και το καθάρισμα από τα λέπια!

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Καθαρίζετε το ψάρι από τα βράγχια και τα έντερα αλλά, προσοχή, όχι από τα λέπια!
Βάζετε στην κοιλιά του ψαριού τα μυρωδικά και τα αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο.
Χτυπάτε ελαφρά τα ασπράδια των αβγών και ρίχνετε μέσα το αλάτι. Ανακατεύετε το μίγμα να γίνει σαν πηχτός χυλός.
Απλώνετε λίγο από το μίγμα στη βάση ενός ταψιού, ακουμπάτε το ψάρι και ρίχνετε το υπόλοιπο μίγμα του αλατιού σκεπάζοντας το ψάρι. Το στρώνετε με τα χέρια σας για να καλυφθεί τελείως το ψάρι. Ψήνετε το ψάρι στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι το μίγμα με το αλάτι να κάνει χρυσόξανθη κρούστα
Βγάζετε το ψάρι από το φούρνο και το αφήνετε για περίπου 10 λεπτά. Σπάτε την κρούστα και με προσοχή την αφαιρείτε. Ξεκολλάτε προσεκτικά την πέτσα του ψαριού μαζί με τα λέπια και σερβίρετε.
Φωτογραφία Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Καθαρίζετε το ψάρι από τα βράγχια και τα έντερα αλλά, προσοχή, όχι από τα λέπια!

Βήμα 2

Βάζετε στην κοιλιά του ψαριού τα μυρωδικά και τα αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο.

Βήμα 3

Χτυπάτε ελαφρά τα ασπράδια των αβγών και ρίχνετε μέσα το αλάτι. Ανακατεύετε το μίγμα να γίνει σαν πηχτός χυλός.

Βήμα 4

Απλώνετε λίγο από το μίγμα στη βάση ενός ταψιού, ακουμπάτε το ψάρι και ρίχνετε το υπόλοιπο μίγμα του αλατιού σκεπάζοντας το ψάρι. Το στρώνετε με τα χέρια σας για να καλυφθεί τελείως το ψάρι. Ψήνετε το ψάρι στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι το μίγμα με το αλάτι να κάνει χρυσόξανθη κρούστα

Βήμα 5

Βγάζετε το ψάρι από το φούρνο και το αφήνετε για περίπου 10 λεπτά. Σπάτε την κρούστα και με προσοχή την αφαιρείτε. Ξεκολλάτε προσεκτικά την πέτσα του ψαριού μαζί με τα λέπια και σερβίρετε.

Φωτογραφία Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Aντωνία Κατή