Στη κλασική συνταγή για λαδερές μπάμιες κατσαρόλας, αντικαθιστούμε το κλασικό ταπεινό ξίδι με μπαλσάμικο και δίνουμε νέο γευστικό πλούτο. Για την συγκεκριμένη συνταγή έχω μαρτυρίες ανθρώπων πως χάρη σ’ αυτή απόλαυσαν για πρώτη φορά μπάμιες. Μπορείτε να την κάνετε και στο φούρνο, αλλά εκεί θα χρησιμοποιήσετε 250 ml βραστού νερού και βέβαια όλα τα υλικά θα μπουν μαζί στην αρχή.
Υλικά
- 500 γρ. φρέσκιες μπάμιες καθαρισμένες
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 30 ml μπαλσάμικο ξίδι
- 400 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
- ½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- 400 ml ζεστό νερό
Μερίδες: 2-3
Για τη συνταγή κατσαρόλας
Διαδικασία
Βήμα 1
Προετοιμασία: Κόβετε τα κοτσάνια που περισσεύουν απ’ τις μπάμιες, τις πλένετε, τις στραγγίζετε, ρίχνετε πάνω τους 2-3 κουτ. σούπας ξίδι, τις ανακατεύετε και τις αφήνετε για μισή ώρα ή και παραπάνω. Οι παραδοσιακοί λένε μετά να τις αφήσετε στον ήλιο, αλλά δεν φαίνεται να είναι και απαραίτητο.
Βήμα 2
Σε μεσαία ένταση, ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας κάθε τόσο για 4-5 ′. Προσθέτετε τις μπάμιες και τις σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι για άλλα 5′.
Βήμα 3
Προσθέτετε το μπαλσάμικο, ανακατεύετε και σε 1′ προσθέτετε την ντομάτα και το ζεστό νερό (τα 400 ml), αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.
Βήμα 4
Σε 20′ ανακατεύετε πάλι και ρίχνετε τον μαϊντανό. Στο επόμενο τέταρτο με 20′. οι μπάμιες πρέπει να είναι έτοιμες. Βγάζετε τη κατσαρόλα απ’ το μάτι και αφήνετε το φαγητό τουλάχιστον 10-20′ μέχρι να σερβίρετε, ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να ενταθούν οι γεύσεις.