Η γάστρα δίνει εξαιρετικά ψητά, ζουμερά και με πλούσια γεύση, όπως αυτό το κρασάτο μοσχαράκι που μπορούμε να συνοδεύσουμε με πουρέ πατάτας ή πιλάφι.
Υλικά
- 1.600γρ. μοσχαρίσια μάγουλα, χωρίς νεύρα και λίπος, σε κύβους
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε χοντρές ροδέλες
- 750ml κρασί κόκκινο
- 60ml ξίδι από κόκκινα σταφύλια
- 800γρ. ντοματάκια (κονσέρβα)
- 55γρ. ζάχαρη καστανή
- 2-3 κλαδάκια δεντρολίβανο φρέσκο
- 2 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη ή 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 1 φινόκιο, σε πολύ λεπτές φέτες
- 400γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, σε μεγάλα κομμάτια
- 200γρ. μικρά μανιτάρια λευκά
- 6-7 κόκκους μαύρο πιπέρι
- αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει.
Βήμα 2
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αδειάζουμε το κρέας στη γάστρα και σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας.
Βήμα 3
Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι να ζεσταθεί καλά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με τα καρότα. Μόλις γυαλίσουν, τα μεταφέρουμε στη γάστρα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ξίδι, τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και το φινόκιο. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.
Βήμα 4
Ανοίγουμε τη γάστρα, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και ψήνουμε χωρίς καπάκι για 45 λεπτά ακόμη χρησιμοποιώντας θερμόμετρο για να ελέγξετε αν είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή