milfei-patzariou-
clock icon
60'

Μιλφέιγ παντζαριού – γλυκοπατάτας με κατσικίσιο τυρί

Υλικά

  • 500γρ. γλυκοπατάτες (3-4 τμχ.), με διάμετρο περίπου ίση με αυτή των παντζαριών
  • 400γρ. παντζάρια (4-5 τμχ.)
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 200γρ. κατσικίσιο τυρί μαλακό, θρυμματισμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Νόστιμο ορεκτικό λαχανικών σε στρώσεις, που εντυπωσιάζει τόσο με την εμφάνιση όσο και με τη γεύση του.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190οC, στον αέρα. Ξεφλουδίζετε τις γλυκοπατάτες και τα παντζάρια και τα κόβετε σε λεπτές στρογγυλές φέτες πάχους ½εκ. Αν έχετε μαντολίνο, τις κόβετε με αυτό για να έχουν τα λαχανικά το ίδιο πάχος.

Βάζετε τις φέτες της γλυκοπατάτας σε ένα μπολ, ραντίζετε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά με τα χέρια.

Σε ένα άλλο μπολ βάζετε τις φέτες του παντζαριού και ραντίζετε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το υπόλοιπο σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Βάζετε σε ξεχωριστά μπολ τα δύο υλικά γιατί τα παντζάρια θα βάψουν τις φέτες της γλυκοπατάτας.

Αλείφετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο τις θήκες από ένα ταψάκι για μάφιν. Βάζετε στην πρώτη θήκη μία φέτα από παντζάρι και κατόπιν μία φέτα από γλυκοπατάτα. Συνεχίζετε να εναλλάσσετε τα υλικά, φτάνοντας μέχρι επάνω και τελειώνοντας τη στοίβα με το ίδιο υλικό που ξεκινήσατε. Στη δεύτερη θήκη ξεκινάτε βάζοντας πρώτα μια φέτα γλυκοπατάτας, μετά μια φέτα παντζαριού και συνεχίζετε εναλλάσσοντας ξανά τα υλικά. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.

Ψήνετε τα μιλφέιγ στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν, αλλά όχι τελείως γιατί πρέπει να παραμείνουν λίγο τραγανά.

Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύετε το κατσικίσιο τυρί, τον μισό μαϊντανό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Διατηρείτε το μίγμα του τυριού στο ψυγείο.

Ξεφουρνίζετε τα μιλφέιγ, αφήνετε να σταθούν για 1 λεπτό, τα βγάζετε και τα ακουμπάτε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Βάζετε πάνω σε κάθε μιλφέιγ από 1 κουταλάκι μίγματος τυριού και πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό. Σερβίρονται ζεστά.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190οC, στον αέρα. Ξεφλουδίζετε τις γλυκοπατάτες και τα παντζάρια και τα κόβετε σε λεπτές στρογγυλές φέτες πάχους ½εκ. Αν έχετε μαντολίνο, τις κόβετε με αυτό για να έχουν τα λαχανικά το ίδιο πάχος.

Βήμα 2

Βάζετε τις φέτες της γλυκοπατάτας σε ένα μπολ, ραντίζετε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά με τα χέρια.

Βήμα 3

Σε ένα άλλο μπολ βάζετε τις φέτες του παντζαριού και ραντίζετε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το υπόλοιπο σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Βάζετε σε ξεχωριστά μπολ τα δύο υλικά γιατί τα παντζάρια θα βάψουν τις φέτες της γλυκοπατάτας.

Βήμα 4

Αλείφετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο τις θήκες από ένα ταψάκι για μάφιν. Βάζετε στην πρώτη θήκη μία φέτα από παντζάρι και κατόπιν μία φέτα από γλυκοπατάτα. Συνεχίζετε να εναλλάσσετε τα υλικά, φτάνοντας μέχρι επάνω και τελειώνοντας τη στοίβα με το ίδιο υλικό που ξεκινήσατε. Στη δεύτερη θήκη ξεκινάτε βάζοντας πρώτα μια φέτα γλυκοπατάτας, μετά μια φέτα παντζαριού και συνεχίζετε εναλλάσσοντας ξανά τα υλικά. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.

Βήμα 5

Ψήνετε τα μιλφέιγ στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν, αλλά όχι τελείως γιατί πρέπει να παραμείνουν λίγο τραγανά.

Βήμα 6

Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύετε το κατσικίσιο τυρί, τον μισό μαϊντανό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Διατηρείτε το μίγμα του τυριού στο ψυγείο.

Βήμα 7

Ξεφουρνίζετε τα μιλφέιγ, αφήνετε να σταθούν για 1 λεπτό, τα βγάζετε και τα ακουμπάτε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Βάζετε πάνω σε κάθε μιλφέιγ από 1 κουταλάκι μίγματος τυριού και πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό. Σερβίρονται ζεστά.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση