Ολόκληρα μήλα πασπαλίζονται με μίγμα ζάχαρης και κανέλας, ψήνονται στο φούρνο με βούτυρο και σερβίρονται με βελούδινη crème anglaise.
Υλικά
- 6 μήλα golden ή ξινόμηλα
- 250γρ. ζάχαρη ξανθή
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
- 100γρ. βούτυρο 82%
- 250ml γάλα πλήρες
- 250ml κρέμα γάλακτος
- 50γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 5 κρόκους αβγών
- 1 λοβό βανίλιας
Για την crème anglaise
Tips
- Μην παραψήσετε τα μήλα γιατί θα λιώσουν.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα σκεύος ανακατεύετε τη ζάχαρη με τη κανέλα.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τα μήλα: Καθαρίζετε τα μήλα και αφαιρείτε από το κέντρο τα κουκούτσια, χωρίς να τα κόψετε. Τα βρέχετε και τα πασπαλίζετε ένα προς ένα με το μίγμα ζάχαρης-κανέλας. Στη συνέχεια βάζετε περίπου 15γρ. βούτυρο στο κέντρο του κάθε μήλου και τα τυλίγετε με αλουμινόχαρτο. Τα τοποθετείτε σε ταψί, στο οποίο έχετε βάλει νερό σε ύψος 1εκ. (μπεν-μαρί). Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι τα μήλα να απορροφήσουν το βούτυρο και τη ζάχαρη.Βήμα 3
Ετοιμάζετε την crème anglaise: Σε ένα σκεύος ανακατεύετε με σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη. Ρίχνετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το λοβό της βανίλιας σε μια κατσαρόλα, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να πάρει μία βράση. Στη συνέχεια το προσθέτετε στο μπολ με τους κρόκους και τη ζάχαρη και ανακατεύετε με μαρίζ.Βήμα 4
Βάζετε ξανά όλο το μίγμα στην κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά για να παστεριωθεί το αβγό και να δημιουργηθεί μία παχύρευστη κρέμα. Εάν διαθέτετε θερμόμετρο η θερμοκρασία της κρέμας θα πρέπει να είναι στους 82-84°C. Προσοχή, η κρέμα δεν πρέπει να βράσει γιατί θα κόψει.Βήμα 5
Κατεβάζετε την crème anglaise από τη φωτιά και σουρώνετε αμέσως για να αφαιρέσετε τη φρέσκια βανίλια. Σκεπάζετε την κρέμα με μεμβράνη, η οποία θα πρέπει να εφάπτεται με την επιφάνεια της, και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει εάν δεν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε ζεστή. Σερβίρετε τα μήλα και τα περιχύνετε με 100γρ. crème anglaise ανά τεμάχιο.Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή