TERINES ME VLITA KAI KATSIKISIO TYRI_slider (2)
clock icon
35'

Μικρές τερίνες με βλίτα, κατσικίσιο τυρί και λιαστή ντομάτα

Υλικά

  • 16 μεγάλα φύλλα από βλίτα ή περισσότερα αν είναι μικρά
  • 300γρ. κατσικίσιο τυρί
  • 4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 4 κουτ. σούπας λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 4 κουτ. σούπας ελιές μαύρες, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας εστραγκόν φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • πιπέρι

Ελαφρύς, γευστικός μεζές για το καλοκαίρι. Τι καλύτερο από καλοκαιρινά χόρτα με κατσικίσιο τυρί, σε έναν απίστευτο συνδυασμό με λιαστή ντομάτα και αρωματικό εστραγκόν;

Ζεματάτε τα χόρτα για 2 λεπτά σε βραστό, αλατισμένο νερό και στη συνέχεια τα κρυώνετε καλά με νερό και τα στεγνώνετε πολύ καλά.
Βάζετε σε ένα μπολ το τυρί και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού το λιώνετε. Προσθέτετε το γιαούρτι, το σκόρδο, τις λιαστές ντομάτες, τις ελιές, το εστραγκόν, μαϊντανό, πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Για τη συναρμολόγηση, καλύπτετε εσωτερικά με μεμβράνη τέσσερις φόρμες για πανακότα. Απλώνετε ομοιόμορφα στις φόρμες τα χόρτα, έτσι ώστε να καλύψετε όλη την επιφάνεια εσωτερικά. Μοιράζετε την κρέμα τυριού μέσα στις φόρμες και με ένα κουτάλι την απλώνετε, έτσι ώστε να απλωθεί από άκρη σε άκρη. Καλύπτετε την επιφάνεια με χόρτα και στη συνέχεια τις καλύπτετε με μεμβράνη και τις αφήνετε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να κρυώσουν και να σταθεροποιηθούν τα υλικά.
Ξεφορμάρετε τις τερίνες, περιχύνετε με ελαιόλαδο και τις σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεματάτε τα χόρτα για 2 λεπτά σε βραστό, αλατισμένο νερό και στη συνέχεια τα κρυώνετε καλά με νερό και τα στεγνώνετε πολύ καλά.

Βήμα 2

Βάζετε σε ένα μπολ το τυρί και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού το λιώνετε. Προσθέτετε το γιαούρτι, το σκόρδο, τις λιαστές ντομάτες, τις ελιές, το εστραγκόν, μαϊντανό, πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Βήμα 3

Για τη συναρμολόγηση, καλύπτετε εσωτερικά με μεμβράνη τέσσερις φόρμες για πανακότα. Απλώνετε ομοιόμορφα στις φόρμες τα χόρτα, έτσι ώστε να καλύψετε όλη την επιφάνεια εσωτερικά. Μοιράζετε την κρέμα τυριού μέσα στις φόρμες και με ένα κουτάλι την απλώνετε, έτσι ώστε να απλωθεί από άκρη σε άκρη. Καλύπτετε την επιφάνεια με χόρτα και στη συνέχεια τις καλύπτετε με μεμβράνη και τις αφήνετε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να κρυώσουν και να σταθεροποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 4

Ξεφορμάρετε τις τερίνες, περιχύνετε με ελαιόλαδο και τις σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή