Η εξαιρετικά απλή και εύκολη αυτή ζύμη, με την τραγανή αλλά και αφράτη υφή, στη μεσογειακή εκδοχή της αποχωρίζεται το βούτυρο και ενώνεται με ελαιόλαδο, αρωματίζεται με ρίγανη ή θυμάρι και γίνεται εξαιρετική βάση για καλοκαιρινές τάρτες με λαχανικά, ταρτάκια, τυροπιτάκια και αλμυρά κρουασίνια.
Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ βάζετε το κοσκινισμένο αλεύρι, προσθέτετε το ελαιόλαδο και τρίβετε τα υλικά με τα δάχτυλα, μέχρι να ετοιμάσετε ένα μίγμα που να μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού.
Προσθέτετε το γάλα, το χτυπημένο αβγό, τη ρίγανη (ή το θυμάρι) και το αλάτι και ανακατεύετε με τα χέρια, χωρίς να επιμείνετε ιδιαίτερα, μέχρι να ετοιμάσετε μία ζύμη, όχι απαραίτητα ομοιόμορφη.
Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη, και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Για να ετοιμάσετε τάρτα με τη ζύμη μπριζέ, την ξετυλίγετε από τη μεμβράνη και σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγετε, με τη βοήθεια ενός πλάστη, σε φύλλο διαμέτρου 28-30εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας (26-28εκ).
Λαδώνετε ελαφρώς με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο την ταρτιέρα και στρώνετε τη ζύμη μπριζέ, φροντίζοντας να καλυφθούν και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Τρυπάτε την επιφάνεια με πιρούνι, γεμίζετε με γέμιση της επιλογής σας και ακολουθείτε τις οδηγίες ψησίματος κάθε συνταγής.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ βάζετε το κοσκινισμένο αλεύρι, προσθέτετε το ελαιόλαδο και τρίβετε τα υλικά με τα δάχτυλα, μέχρι να ετοιμάσετε ένα μίγμα που να μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού.
Βήμα 2
Προσθέτετε το γάλα, το χτυπημένο αβγό, τη ρίγανη (ή το θυμάρι) και το αλάτι και ανακατεύετε με τα χέρια, χωρίς να επιμείνετε ιδιαίτερα, μέχρι να ετοιμάσετε μία ζύμη, όχι απαραίτητα ομοιόμορφη.
Βήμα 3
Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη, και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Βήμα 4
Για να ετοιμάσετε τάρτα με τη ζύμη μπριζέ, την ξετυλίγετε από τη μεμβράνη και σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγετε, με τη βοήθεια ενός πλάστη, σε φύλλο διαμέτρου 28-30εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας (26-28εκ).
Βήμα 5
Λαδώνετε ελαφρώς με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο την ταρτιέρα και στρώνετε τη ζύμη μπριζέ, φροντίζοντας να καλυφθούν και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Τρυπάτε την επιφάνεια με πιρούνι, γεμίζετε με γέμιση της επιλογής σας και ακολουθείτε τις οδηγίες ψησίματος κάθε συνταγής.